Wie ben je eigenlijk?

In mijn laatste blog (van veel te lang geleden volgens Esther) beloofde ik in een aantal blogs iets te zeggen over imago en identiteit. Doordat ik lang geen blog schreef, zou je een beeld van me kunnen krijgen dat ik mijn beloftes niet nakom en daarom onbetrouwbaar ben. Zo zie je maar, een slecht imago heb je zo en je bent er niet makkelijk van af.

Gelukkig ben ik niet onbetrouwbaar. Mijn identiteit is anders. Ik ben alleen maar druk geweest met andere projecten en heb de prioriteit anders gelegd. Een imago hoeft dus helemaal niet te kloppen.

Als je bezig gaat met sturen op je imago, is het goed om te weten wat je identiteit eigenlijk is. Wat kenmerkt jouw bedrijf? Waar sta je voor? Je kunt daar achter komen door op zoek te gaan naar kernwaarden van je bedrijf. Of zoals Jan van Setten mij eens uitlegde, naar het DNA van je onderneming. Als je dat doet, probeer dan kernwaarden te vinden die jou typeren. Dat een bank betrouwbaar, een technisch bedrijf handig en een restaurant gastvrij is, is mij veel te makkelijk. Vermijd open deuren. Die helpen je niet verder.

Een slimme manier om achter specifieke en bedrijfseigen kernwaarden te komen, gaf Jan van Setten mij ook.  Vraag jezelf, samen met je collega’s, eens af wat je zou gaan missen als het bedrijf vandaag op zou houden te bestaan. Waarom is dit interessant? Dingen die je samen mist, zijn namelijk zaken die je met elkaar deelt. En mocht je onverhoopt samen niets missen, ga dan opzoek naar wat je zou willen missen.

Stel vervolgens diezelfde vragen ook eens vanuit het perspectief van de klant. Wat zou jouw klant gaan missen als jij morgen een bordje ‘wegens omstandigheden gesloten’ op de deur hangt?

De rode draad die je vindt, helpt je bij het ontdekken van wie jij eigenlijk bent. En zodra je dat weet, heb je de fundering van je bedrijf gelegd. Met dit als uitgangspunt heb je alvast de antwoorden op veel beleidsvragen waar je tegenaan loopt en kun je sturen op je imago.

Probeer het eens. En laat me weten hoe het gegaan is.

Bericht delen:
Herald
4 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact