Vriendelijkheid kost niets, toch?

Een paar weken geleden bezocht ik mijn vriendin in Zürich. ‘Neutraal, duur en bergen’ zijn de woorden die in mij opkwamen als ik aan Zwitserland dacht. Ik wil daar nu iets aan toevoegen, want wat wonen er in Zwitserland ontzettend vriendelijke mensen! Geen wonder dat National Geographic Zwitserland op plaats 2 rankt van ‘meest positieve en vriendelijke mensen ter wereld’. In de supermarkt, in trams en in restaurants; wat een geweldig vriendelijke mensen. Vriendelijkheid kost niets. Toch?

Daar twijfelde ik weer aan toen ik nog geen 10 minuten voet op Nederlandse bodem had gezet. Ik stond in de rij voor de kassa om een broodje te halen terwijl een vrouw schaamteloos voorkroop. Tja, we zijn weer in Nederland dacht ik. Vervolgens reden de treinen niet vanaf Schiphol, dus moest ik met een bus naar station Amsterdam Arena. Iedereen was bijna aan het vechten om een plekje in de bus te bemachtigen. Onderweg kreeg de buschauffeuse een onredelijke uitbrander van een reiziger omdat ze niet stopte bij een busstation (terwijl de beste man niet eens op het stopknopje had gedrukt). De positieve vibe die ik in Zürich voelde verdween als sneeuw voor de zon.
Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos.’’
– Moeder Teresa
In een tijd als deze, met werkstress, agressie en depressie, hebben we vriendelijkheid hard nodig. Uit onderzoek blijkt dat aardige mensen meer vrienden hebben, gelukkiger en gezonder zijn en werken makkelijker vinden. Toch is vriendelijkheid een kracht die vaak wordt onderschat, zeker binnen de context van werk. In zijn boek ‘Survival of the kindest’ (2004) gaat filosoof en psychotherapeut Pierro Ferrucci in op de economische waarde van vriendelijkheid.

It is the most economic attitude there is, because it saves us much energy that we might otherwise waste in suspicion, worry, resentment, manipulation, or unnecessary defense.’’

En hoe vriendelijk ben jij? Doe de vriendelijkheidstest van Psychologie Magazine.
Bericht delen:
Marlijn
1 jaar ago

3 Comments

  1. Mooi geschreven Marlijn 👌

  2. Mooi Marlijn

  3. Goed item Marlijn Vriendelijkheid gaat in je genen zitten als je het vaak ontmoeten mag!

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact