Voordat je het weet staat de kerstboom weer!

Dat zegt een vriendin van mij altijd al net na Pasen! Grapje, maar het gaat toch ieder jaar weer zo snel! En elk jaar weer, begin december, begint het onrustig te worden in mij. Altijd richting het einde van het jaar denk ik: “Dit jaar doe ik er absoluut niet aan mee”. Nou denken jullie natuurlijk, waaraan dan niet? Nou, dat zal ik jullie zeggen: de kerstgekte. Als ik namelijk eind september de kerstkaarten en ballen al in de schappen zie liggen, dan ben ik er ieder jaar weer van overtuigd! Ik doe er niet meer aan mee.

Maaaaaaaaar……… dan gaat het naarmate de dagen donkerder worden en het buiten koud en guur is, toch kriebelen. Heel langzaam borrelt het op. Het is als een virus dat latent aanwezig is. Ik probeer me er dan nog tegen te verzetten en er geen aandacht aan te geven. Maar na Sinterklaas is het gebeurd met mij. Het is als een soort verslaving waar ik geen weerstand aan kan, en wil, bieden. Ineens heb ik het dan ook weer helemaal te pakken en ren als een kip zonder kop rond om een inhaalslag te maken. Waarom heb ik die kerstkaarten nou niet eerder gekocht? En de kerstversiering, waar heb ik die vorig jaar neergepleurd? Moet ik nog een nieuw zwart jurkje? En dan nog de kerstcadeautjes voor de familie! Wanneer moet dat allemaal? Wat heb ik het ineens druk. Wat moet er allemaal nog schoon voor de kerst? Ramen lappen, gordijnen wassen, zilver poetsen. Dan natuurlijk de kerstboom, kerststukken maken, kerstkaarten schrijven en een to do list voor de boodschappen voor het kerstdiner.”We komen dit jaar allemaal bij jou met de kerst!” Tuurlijk, reuze gezellig, ik zorg wel voor het eten! Hoe ga ik dit in hemelsnaam doen en allemaal op tijd klaarkrijgen? Waarom ben ik niet al eerder begonnen? Nou omdat ik niet mee zou doen dit jaar, weet je nog?! Zelfs ooit in mijn donkerste dagen, toen ik echt reden had om er niet aan mee te doen, en niemand mij dat ook kwalijk zou hebben genomen, deed ik het toch ook. Ik wordt altijd weer blij van de kerstsfeer.

Als ik dan op kerstavond met de kaarsjes aan, een brandende kerstboom, de familie om me heen, met een nieuw zwart jurkje aan en kerstmuziek op de achtergrond, aan mijn wijntje zit dan is het helemaal goed! Het is het allemaal weer waard geweest deze kerststress.

Wellicht is dat ook wel de bedoeling van het kerstfeest, om na alle hectiek van het dagelijkse leven, een moment van bezinning te creëren en te bedenken wat de zin van het leven is.

Alleen denk ik niet dat ik er volgend jaar weer aan mee doe, of misschien ………toch!

Allemaal heel fijne feestdagen!

Bericht delen:
Claire
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact