Virtual reality

Virtual reality
Technologische ontwikkelingen gaan zo snel tegenwoordig. Gadgets komen en gaan. Elk jaar een nieuwe iPhone die net weer wat groter en sneller is; je kent het wel. Vaak zijn de vooruitgangen in techniek ‘evolutionair’, niet revolutionair. Als bedrijf is het dan ook minder risicovol om uitingen te ontwikkelen voor bewezen technieken. Deze technieken kennen we en we weten dat het wordt gebruikt. Maar soms gebeurt er iets speciaals in techniek-land. Er wordt een revolutionair maar onbewezen concept aangekondigd. Er komt een technologie op de markt waarvan wij nu nog niet kunnen overzien welke ongelofelijke toepassingen hiervoor worden bedacht. Dit gebeurde in de jaren ’70 met de PC’s, in 2007 met de originele iPhone, en geloof mij, dit gaat opnieuw gebeuren in 2015 met Virtual Reality.

Virtual reality is een technologische ontwikkeling, die dankzij de Kickstarter campagne van Oculus VR, de laatste jaren flinke sprongen heeft gemaakt. Het is ontwikkeld voor gamers die in een virtuele wereld het spel intenser willen beleven. Een bril die het verkennen van zo’n wereld mogelijk maakt, is de Oculus Rift.

Er was eens een idee
De techniek is zo tof, je kan er niet omheen. Ik had gelijk het gevoel: ‘Hier moeten we wat mee doen!’
Toen mijn vriendin en ik op zoek waren naar een huis, hebben we ook een nieuwbouwproject overwogen. We kregen een eerste indruk door wat platte afbeeldingen van een 3D-model in het boekje van de makelaar. Prima eerste indruk, maar later dacht ik bij mezelf: wat nou als ik met een VR-bril kan rondlopen in mijn potentiële nieuwe huis, terwijl ik bij de makelaar aan tafel zit?
Kornelis en ik maakten snelle stappen en binnen enkele weken werd de eerste 3D-omgeving aan een klant gepresenteerd. Sindsdien heb ik voor meerdere bouwklanten van Catapult een omgeving gemaakt en is er voor deze nieuwe dienst ook een website gelanceerd.

Hoe het werkt
Ik verwerk een bestaand 3D-ontwerp van de architect of maak mijn eigen. Dit 3D-ontwerp verwerk ik in een game-engine die verbinding maakt met de bril. Hierdoor kan je er ook echt doorheen lopen met een controller. In dit proces werk ik met programma’s als Sketchup, MAYA en Unity3D. In het begin werkte ik met het eerste model van de bril, niet veel later werd de opvolger aan onze deur bezorgd. Deze nieuwe versie heeft nog betere sensoren die de beweging van de gebruiker beter registreert. Ook is de resolutie verbeterd tot full-HD waardoor de ervaring nog realistischer wordt.

Nieuwsgierig geworden?
Ik ben ervan overtuigd dat 3D niet de enige manier is om een vastgoedproject te visualiseren. Maar Virtual reality geeft onze bouwklanten de ervaring om door een toekomstig nieuwbouwproject te lopen. Om het project te visualiseren zodat het tot leven komt. Bovendien kan er ook in een voorstadium gebruik worden gemaakt van virtual reality. Wie weet worden er tijdens de wandeling mogelijke aandachtspunten ontdekt die in de ontwerpfase zijn vergeten.

Ben je na het lezen van mijn blog nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens langs om de Oculus Rift te ervaren. Of bezoek de website (www.catapult.nl/vr) en bekijk de video!

Bericht delen:

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact