To do or not to do

Het nieuwe jaar is nauwelijks begonnen en we lopen haast al weer over van de hectiek. Was het goede voornemen aan het eind van vorig jaar nog om het allemaal wat meer “easy going” te doen, in de praktijk blijkt dit toch moeilijk realiseerbaar.

Onlangs op mijn verjaardag kreeg ik een nieuwe FLOW. Een mooi magazine met allemaal goede tips om je leven in te richten zonder haast en hectiek. Om mindfullness toe te passen in de praktijk en overzichtelijke lijstjes te maken. Steeds vaker lees ik over het maken van (to do) lijstjes. En ze worden er steeds mooier op. Niet meer alleen van die gele memoblokjes, maar echt mooi uitziende lijsten. Leuk! Ik ben een enorme fan van het maken van lijstjes. En wel handgeschreven natuurlijk. Niet via een app.

Glazomania! Blijkt de naam te zijn voor de ongecontroleerde drang om lijstjes te maken. Klinkt als een SOA niet? Nou, het is bij mij niet zo erg hoor! Maar… I love lists!!! Mijn vorige blog ging ook over lijstjes, realiseer ik mij nu ik dit schrijf. Ik maak overal lijstjes voor. Een geweldige manier om je hoofd leeg te maken. En vooral: door het op te schrijven onthoud je het daarna, ook zonder het lijstje. Handig ook als je een boodschappenlijst maakt en die dan vervolgens vergeet. Meestal kom ik dan toch terug met bijna alles wat op de lijst stond. Behalve dat ene essentiële ingrediënt natuurlijk. Maar dat terzijde.

Hier op het werk zou ik helemaal niet zonder kunnen. Iedereen die aanvliegt of dit of dat wel ‘EVEN’…. geregeld kan worden. Natuurlijk, ik schrijf het wel op mijn lijst erbij hoor! Zonder zou ik echt verloren zijn. Laatst werd ik door iemand uit een ander bedrijf met een vergelijkbare functie op een blog gewezen waar ons, soms hectische werk, uitgebreid werd beschreven en juist ook dat zinnetje: “Dat regel jij wel even, hè?”. Met de nadruk op ‘even’. Juist ja, en dat kan ik dus niet zonder mijn lijstjes.

Wel werk ik vanaf een grote lijst en dan ga ik onderverdelen. Zo breng je structuur aan. Prioriteiten stellen en rangschikken. Zo werkt het voor mij het best. Zorgen voor cadans, ook een van de acht tips voor het perfecte to-do lijstje, zoals werd beschreven in een artikel in de Tubantia van 9 januari jongstleden, over lijstjes. En een andere die er ook op stond: plan vooruit. Ook prettig. En het fijnste van alles vind ik….het wegkrassen. HEERLIJK, done! En wat niet gelukt is vandaag, gaat naar de lijst waar de nieuwe dag mee opstart. Doet me denken aan hoe mijn schoolagenda er vroeger uitzag. Alles wat gedaan was doorgekrast. Fijn!

Zo focus je blijkbaar op wat er echt toe doet. En ga je de juiste dingen doen, in plaats van een cadans in je hoofd te hebben van wat er allemaal moet. Tip hierbij is het boek: “Alles op een rijtje” van Paula Rizzo.  Wellicht hebben jullie er wat aan. Zodat je jezelf de nodige stress en hectiek kan besparen en je jouw leven leuker en overzichtelijker en je hoofd leger kan maken in 2016.

 

 

Bericht delen:
Claire
2 jaar ago

Single Comment

  1. Wat heerlijk om te lezen en wat herkenbaar! Vooral dat “even” schijnt t goed te doen. Nou Claire, ik ben ervan overtuigd dat jij de boel geordend krijgt en binnen de perken zal houden om nog maar even een paar dooddoeners erbij te zetten.
    Ik wens je veel mooie, overzichtelijke, afgestreepte, leuke lijstjes toe.

    En….gezondheid, geluk en elke dag veel lachen!
    Xxxx
    Mirjam

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact