Tja, zo werkt de markt!

Een nieuwsbericht van vorige week dat, ondanks het ruime aanbod van échte wereldproblematiek, toch is blijven hangen; ”Zo werkt de markt en daar is niets mis mee”. De eerste kamer heeft een initiatiefwet – die de handel met tickets voor concerten en evenementen moest inperken – verworpen. De initiatiefwet moest ervoor zorgen dat de ticketprijs in de ’tussenhandel’ hooguit 120 procent van het originele ticketbedrag mocht bedragen. Catapult-collega’s zijn met enige regelmaat bij concerten en festivals te vinden. Dan heb ik het natuurlijk niet alleen over Dauwpop, waar we elk jaar aan mee mogen werken! De initiatiefwet klinkt menig Catapulter dan ook als muziek in de oren.

Ook ikzelf mag graag een concert bijwonen. Omdat dat meestal concerten zijn van bands die de wat kleinere podia en clubs bespelen, is de ticketprijs niet zo’n probleem. Maar als je fan bent van die ene grote band, die beroemde artiest die misschien één keer per 3 jaar in Nederland speelt, dan wil je daar bij zijn. Dan zorg je dat je bij de opening van de online voorverkoop zo veel mogelijk computers aan hebt staan. En dat je je familie en vrienden mobiliseert hetzelfde te doen. Binnen enkele minuten uitverkocht. Achter het net gevist. Toch is het geen reden om het concert niet bij te wonen… ‘Gelukkig’ worden al weer snel tickets aangeboden, zij het voor twee, drie, vier keer de originele prijs.

Tussenhandelaren verdienen al jaren flink aan de doorverkoop van tickets. Zij zijn bijzonder getalenteerd in het (op flinke schaal) inkopen van toegangsbewijzen op het moment dat de voorverkoop voor een concert van start gaat. Ze kunnen zelfs ’bots’ inzetten om de hete kolen uit het vuur te halen. Slimme, zelfdenkende computerprogrammaatjes die het aankoopproces vele malen sneller kunnen doorlopen dan de normale sterveling die zo graag naar het concert wil. De irritatie over hoge ticketprijzen bereikte ook politiek Den Haag. Al in 2008 dienden de SP en het CDA een initiatiefwet in om deze vorm van doorverkoop aan banden te leggen. In 2010 stemde de Tweede Kamer ermee in. Zeven jaar later (!) stemt de meerderheid van de Eerste Kamer tegen. Saillant detail; ook het CDA zélf stemde tegen… misschien geruild tegen iets anders in het kakelverse regeerakkoord, wie zal het zeggen.

Minstens zo opvallend is de houding van branchevereniging Eusta. Jawel, de tussenhandel heeft een eigen belangenvereniging. Niet dat ik ooit de statuten van de vereniging heb ingezien, maar de ’belangen’ van deze vereniging laten zich natuurlijk raden. Voorzitter Keje Molenaar: ”We moeten niet zo spastisch doen”. Volgens hem ”houden tickethandelaren zich al keurig aan de wet”. Ja, allicht zou je zeggen, als de huidige wet er niet in voorziet en een initiatiefwet in de prullenbak ligt. Molenaar: ”Zo werkt de markt in Nederland en daar is niets mis mee…”. Vanuit die visie heeft Molenaar gelijk. De tussenhandel doet niets illegaals. Moreel verwerpelijk, dat wel. Maar niet illegaal. Zo werkt de markt. Vette pech. Jammer, joh.

Hoewel het onderwerp natuurlijk niet te vergelijken is, deed de discussie me denken aan een nieuwsbericht van begin oktober; het medicijn Orkambi, tegen taaislijmziekte, wordt niet opgenomen in het basispakket. Werkt het niet? Ja hoor, bij een deel van de 750 patiënten in Nederland. Niet bij iedereen. Het is de demissionaire minister van volksgezondheid alleen niet gelukt om een goede prijs te onderhandelen met de fabrikant. Zo is de markt. Het medicijn kost 170.000 euro per jaar per patiënt en dat is te duur. Veel geld is het zeker… maar is dat automatisch ‘te duur’? Er hangt – helaas – een prijskaartje aan ieders gezondheid. Ophef en onbegrip was het gevolg. Opmerkelijk genoeg werd vorige week opeens bekend dat Orkambi tóch in het basispakket wordt toegelaten. Zo werkt de markt… Maar gelukkig blijkt dat niet altijd het enige argument te zijn. Een kleine hoera. Misschien biedt het perspectieven.

Bericht delen:
Marvin
6 maanden ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact