Stilstaan

Laatst was ik bij slager Kamphuis in het dorp. Met de vriendelijke vrouw die mij hielp maakte ik even een praatje. Wij hebben ooit samen in een yoga clubje gezeten en het is altijd weer leuk om even bij te kletsen. Meestal hebben we daar geen tijd voor. Het is te druk in de winkel of ik ben te druk omdat de boodschap even snel tussendoor moet. Ze vroeg wanneer er weer een blogje van mijn hand kwam. Nou…… hier is ie!

Om het thema maar eens even aan te houden: druk druk druk………. hoezo eigenlijk? Waarom niet eens tijd maken voor een praatje? Nee altijd haast. Als dochter uit een middenstands gezin ben ik zo opgevoed. Er is altijd wat te doen. Het werk is nooit klaar. En dat is ook zo. Het werk is ook nooit klaar.

Niets doen is ontzettend moeilijk; je weet nooit wanneer je klaar bent.’

Altijd rennen en vliegen. Wij rennen aan onszelf voorbij. Dat doet de wereld om ons heen ook. 24/7 altijd input. Kan het ook nog eens even uitgeschakeld worden?

In mijn nooit aflatende zoektocht naar inspirerende websites en literatuur lees ik er steeds meer over. De kracht van even stil zijn. Even niets doen. Even minder moeten en meer genieten! Om vandaar uit zoveel meer energie en inspiratie op te doen, zodat je daarna juist veel sneller gaat dan voorheen. Stilstaan om naar binnen te gaan, naar je eigen kracht.

Vaker stilstaan en bewust worden. Omdat stilstaan helpt om verder te komen. Stilstaan bij wat je belangrijk vindt en wat niet, maar ook letterlijk even stilstaan zodat je daar ook naar handelt. Want iets weten, is nog iets anders dan er ook naar leven. Wij – en ik dus ook – zitten vaak zo vast in onze dagelijkse patronen en gedachten over hoe we denken dat het zou moeten, dat we niet meer zien wat er nog meer of anders kan. En wellicht veel beter. We worden vaak overrompeld door de omstandigheden en vergeten dan dat we altijd zelf een keuze hebben.

Zo kwam ik pas een titel van een boek tegen: ‘Nu even stil’ van Jan Prins (eerste hulp bij overmatig denken). De titel sprak me aan. Ook van zijn hand: ‘Nu even niets’.

In ‘Nu even stil’ laat de schrijver aan de hand van zijn eigen levensverhaal zien hoe hij de shift maakte en een stilte ontdekte waarin zorgen en angsten verdwijnen. Hij laat zien dat die stilte, waar we allemaal zo naar verlangen en ook zo aan toe zijn, in jezelf zit. En dat je die kunt bereiken. Niet door er naar te zoeken of de hele dag te mediteren, maar gewoon, door alles te accepteren zoals het nu is.

Ik heb het nog niet gelezen, maar wellicht een aanrader voor de komende vakantie periode?! Veel succes met even stilstaan! Want door soms even stil te staan, kom je uiteindelijk verder!

Inspirerende groet,
Claire

Bericht delen:
Claire
12 maanden ago

2 Comments

  1. Top Claire! Wat een schrijftalent!!! Gr Ben

  2. Alleen al door het lezen van jou column word ik rustig…..

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact