Realistisch dromen

Uit de boekjes leren we altijd dat doelstellingen SMART moeten zijn. Ik pleit bij deze voor een nieuwe insteek: de SMAFT doelstelling. Een letter verschil dus maar.

Specifiek moet een doelstelling natuurlijk altijd zijn. Als je niet precies weet waarvoor je een doelstelling bepaalt, kun je achteraf ook nooit bekijken of je ‘m gehaald hebt. Meetbaar natuurlijk. Als er niets te meten valt heb je er niks aan. ‘’Jaaaah, ik weet niet precies, maar volgens mij is onze naamsbekendheid wel gestegen.’’ Hoe vaak horen we dat niet? Een goed doelstelling is goed te meten. (measurable). Acceptabel is de derde factor. Daar ben ik iets minder stellig over. Natuurlijk als we er samen niet achter staan, wordt het niet wat, maar de doelstelling moet wel uitdagend zijn. Als iedereen het er te gemakkelijk mee eens is, is die misschien wel niet spannend genoeg. Als de A voor actie staat spreekt het mij al meer aan. Maar dat kan ook aan mijn onrust liggen.

Ik maak nu even een sprong naar de laatste eis aan een goede doelstelling. Er moet een tijdselement aan gekoppeld zijn. ‘’Doelstelling niet behaald? Nee, maar die was toch voor over 5 jaar bedoeld. Dacht je dat we dat al binnen een jaar zouden realiseren?’’ Dat soort discussies moeten we voorkomen.

Het gevaar van de goede doelstelling zit ‘m in die op een na laatste letter. De R van realistisch. Want wat is reëel in deze tijd? Dat we dit jaar in Nederland bijna geen huizen gaan verkopen? Of dat de daling van 26% in de grafische industrie nog wel even doorzet? Of dat we even pas op de plaats moeten maken? Even een stapje terug en dan hopen dat we 2013 en 2014 doorkomen? En dat we dan in 2015 het dieptepunt hebben gehad? Nee, toch?

Ik stel voor de R te vervangen voor de F van Fantasy. In navolging van het dromen, durven, denken, doen van Ben Tiggelaar pleit ik voor een mooie droomdoelstelling.. Creatief, dynamisch en ondernemend het jaar in. Zorgen dat die mooie fantasie werkelijkheid wordt.

Bericht delen:
Kornelis
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact