Bestandsformaten

.PDF, .AI, .EPS, .DOC, .GIF, .JPEG, .PNG .WTF?

Verstand van het juiste bestand. Dat is best lastig. Volgens Wikipedia is verstand het ‘menselijke vermogen om logisch te redeneren’ en ‘noodzakelijk om te kunnen leren’. Dat klinkt logisch. Wat minder logisch klinken al die verschillende bestandsformaten. .docx en .pdf ken je inmiddels wel, maar hoe zit het met .jpeg en .png, of nog beter: .ai en .eps?

Ik heb veel contact met externe partijen, waaronder drukkers. Aanleverspecificaties luisteren dan nogal nauw; het verkeerde bestand aanleveren zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat het oranje in je drukwerk meer weg heeft van rood. Het ene bestand is niet inwisselbaar voor de ander en kennis van de verschillende bestanden is nodig voor een goede toepassing van je huisstijl. Maar wanneer gebruik je nou welke en wat wordt precies waarvoor gebruikt? Hieronder een opsomming van de verschillende bestandsformaten en wanneer ik deze aanlever bij onze leveranciers.

OFFLINE

.PDF (Portable Document Format)
Meest gevraagde bestand onder onze leveranciers. Let op dat het wel een hoge resolutie (HR) PDF is. Lage resolutie bestanden worden gebruikt voor drukproeven en e-books. PDF is zo ingeburgerd, dat het op vrijwel alle apparaten en browsers ondersteund wordt.

.AI (Adobe Illustrator)
Dit bestand wordt vaak voor logo’s gebruikt en gevraagd door partijen die met grafische programma’s werken, zoals Adobe Illustrator of Photoshop. Denk aan bedrijfslogo’s op banners en reclameborden voor o.a. sponsoring.

.EPS (Encapsulated PostScript)
Ook dit is een veel gevraagd bestand voor bedrijfslogo’s. In tegenstelling tot .AI bestanden zijn hierin de extra informatielagen verdwenen. Hierdoor is het bestand minder makkelijk aan te passen is.

ONLINE

.DOC of DOCX (Document)
Microsoft Word. Ideaal voor het aanleveren van teksten en ideeën. Gebruik het a.u.b. ook alleen daarvoor.

.GIF (Graphics Interchange Format)
Een lage resolutie bestand dat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Kijk eens op Instagram. Is best wel grappig.

.JPEG of .JPG (Joint Photographic Experts Group)
Zoals de meeste mensen zeggen: JEE-PEG! Met behulp van dit bestandsformaat kunnen afbeeldingen gecomprimeerd worden, waardoor ze ideaal zijn om via e-mail te sturen of op een website te gebruiken.

.PNG (Portable Network Graphics)
In tegenstelling tot van .JPEG heeft dit bestand een transparantie. Het gevolg hiervan is dat elke pixel een bepaalde hoeveelheid transparantie kan hebben, bijvoorbeeld helemaal doorzichtig of gedeeltelijk doorzichtig.

Wanneer gebruik je welke afbeelding op je website:

Transparant: .PNG
Foto’s: .JPEG/.JPG
Logo’s: .PNG/.JPEG
Animatie: .GIF
Lijntekening: .PNG
Tekst in afbeelding: .PNG

Zijn er bestanden die je ook vaak tegenkomt en waarvan je benieuwd bent hoe je die moet gebruiken? Laat ’t me weten en zet het in de comments.

Martin

Bericht delen:
Martin
8 maanden ago

Single Comment

  1. Super helder en duidelijk begrijpelijk weergegeven dit is een prima tool voor een ieder die met tekst en beeld bestanden mag werken !

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact