Nuances zijn niet interessant

Afgelopen maandag mocht ik weer een workshop van Academy Oost bijwonen. Als stagiaire is dat natuurlijk mooi meegenomen, want je steekt er altijd iets van op. De workshop ging over cookies, veiligheid en de toegankelijkheid van websites. Ook een stukje (interaction)design dus, dit kon ik als student Toegepaste Kunst & Techniek (Saxion) wel waarderen.

Het eerste dat me opviel was de mooie kopletter die in de presentatie werd gebruikt. Bij Catapult werd er vanaf het begin van mijn stage flink op typografie gehamerd; de eerste weken op stage bestonden grotendeels uit het bestuderen van typografie. Zo las ik in één week ‘De Letterfontein’ van Joep Pohlen uit, tussen de gebruikelijke stagaireklusjes door. Ik moest letters leren herkennen en het herkennen van het mooie TheMix-lettertype was dan ook een morele overwinning op mezelf. En ja, ik heb het voor de zekerheid bij Läslo Hut, één van de sprekers van de workshop, nagevraagd.

Maar goed, dat terzijde. Na het eerste deel over cookies en veiligheid was het woord aan Läslo. Zijn onderdeel ging over het esthetische- en het gebruiksvriendelijke ontwerpproces van websites. Dus niet de techniek, maar het esthetische en gebruiksvriendelijkheid staan voorop; een visie die ik als student ontwerper kan beamen. Uiteraard is het ook mooi als het technisch een beetje werkt, aldus Läslo Hut. En daar had hij dan ook wel weer een beetje gelijk in.

Läslo bleek een inspirerende spreker te zijn. Uitgesproken mening, daar houd ik wel van. Lekker zwart-wit ook, want naar eigen zeggen ‘zijn nuances niet interessant’. Hoewel hij de boel met die uitspraak een beetje nuanceerde, kon ik me hier uitstekend in vinden. Hij vertelde over de ontwikkeling van webdesign en over de invalshoek van het ontwerpproces. Van het tijdperk van de kleine monitoren met bolle beeldbuis, naar de tijd waarin iedereen een groot HD scherm op z’n bureau had staan.

Vervolgens beschreef hij de huidige trend, waarin men terugkeert naar een klein scherm, namelijk die van tablets en smartphones. Tegenwoordig mag alles lomper, zodat je op het touchscreen van je telefoon makkelijk de juiste knop kan raken. Less is more, dus!

Tegenwoordig is alleen het essentiële wenselijk, men propt niet meer zoveel mogelijk op één pagina. Dit is alleen maar irritant als je de site op je tablet of smartphone bekijkt. Websites worden tegenwoordig ontworpen met het oog op de tabletgebruiker. De laptop verdwijnt immers uit de huiskamer, want niemand heeft een toetsenbord nodig als je zit te internetten en zelf niets creëert.

Een andere invalshoek is die van de consument. De consument wil alleen iets kopen en heeft geen zin in andere poespas. Het opdringen van informatie en een slechte interactie leiden simpel en alleen tot ‘bouncers’: bezoekers die direct weer van je site verdwijnen. Je moet de behoefte van de consument vooropstellen, maar je hoeft jezelf niet te vergeten, aldus Läslo Hut. Nadat de consument zichzelf in zijn behoefte heeft voorzien, mag jij ook best laten merken wat jij wil. Voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde ‘gerelateerde artikelen’ op webshops. In feite vraag je de consument hiermee om nog iets extra’s aan te schaffen en dat is helemaal niet verkeerd. De consument is immers toch al tevreden.

Het lijkt misschien dat Läslo hiermee een paar open deuren intrapt (dit gaf hij zelf enigszins toe), maar toch was het een verfrissende presentatie. Het bleek zinvol te zijn dat deze open deuren even benoemd werden, ondersteund door vele beelden en een enkele case. Misschien hielp het charisma van dhr. Hut hier ook een beetje aan mee. Een uitgesproken mening en een eigenwijze zwart-witvisie zijn bijzonder prikkelend. Nuances zijn nou eenmaal niet interessant.

Bericht delen:
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact