Nieuwe aapjes

Je kent vast, ervaren collega’s die je zeggen “Dat hebben we altijd zo gedaan” of “zo hoort dat nou eenmaal”. Accepteer je dat dan? Mijn dochter van 8 niet, maar veel volwassenen doen dat heel eenvoudig wel. Reacties als “dit is niets voor onze klanten” zijn de dood in de pot voor creatieve ideeën. En telkens als ik het weer ergens zie gebeuren, moet ik denken aan verhaal mij ooit ergens verteld is.

Midden in een apenhok werd een tros bananen opgehangen. Precies daaronder zette men een trap. Al snel kreeg een eerste aap trek in een banaan, maar zodra hij een voet op de trap zette, werden alle apen in de kooi natgespoten. Niet veel later was er een tweede aap met zin in een banaantje. Ook hij deed een poging en weer werden alle apen drijfnat. Toen daarna nog een derde aap de trap op wilde, gingen de anderen hem dat beletten.

Vervolgens werd er één aap uit de kooi gehaald en vervangen door een nieuwe. Deze nieuwe aap zag de tros bananen en wilde er één gaan halen. Tot zijn grote schrik sprongen alle andere apen op zijn nek. Na een tweede poging, was het hem duidelijk: als hij de trap op wilde werd hij in elkaar geslagen. Toen werd er een tweede aap uit de kooi gehaald en ook nu werd er een nieuwe in het hok gezet. Ook deze nieuweling had wel zin in een banaantje en ging naar de trap. Ook hij kreeg een pak slaag. De vorige nieuwe nam enthousiast deel aan de afstraffing!

Het vervangen van de apen herhaalde zich een aantal keren, totdat er geen enkele aap meer in de kooi zat die natgespoten was. Toch haalde geen enkele aap zich in het hoofd om de trap op te klimmen en een banaan te pakken.

Ik heb me laten vertellen dat het 3 ‘generaties’ nieuwe apen kostte, voordat er weer een aap succesvol het trapje op klom en een banaantje oppeuzelde. Moraal van het verhaal: oude patronen herhalen zich, zonder dat we ons afvragen hoe dat nu komt.

Wil jij creatieve ideeën niet in de weg staan? Gooi dan alle veronderstellingen over boord en geef het de ruimte. Of zorg voor veel nieuwe aapjes om je heen!

PS Hier aan de Reggeweg in Hellendoorn stikt het van de aapjes. Alleen de tros bananen heb ik nog niet zien hangen…..

Bericht delen:
Herald
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact