Naar het einde van de wereld

Vorige week maakte mijn zoon me attent op een column in het Parool van de Amsterdamse schrijver James Worthy. Ik werd erdoor geraakt en wil het graag met jullie delen:

“Soms wil ik gewoon weglopen. Net als Forrest Gump. Naar het einde van de straat, naar het einde van de stad, naar het einde van de wereld en dan heel misschien weer terug. Ontglippen aan alles. Aan de kookprogramma’s, aan de allesverslindende ambitie, aan het spaargeld en aan al die uitdrukkingsloze gezichten die van olifantenhuid lijken te zijn gemaakt.

Ik wil deserteren uit dat wat alleen nog maar leger gaat worden. In het verleden won de aanhouder nog weleens, maar tegenwoordig wint de ontevredenheid alle belangrijke toernooien. Waar je ook kijkt, zie je zure blikken, alsof onze oogleden ineens van citroenschil zijn gemaakt.

Soms wil ik gewoon weglopen. Net als Alexander Supertramp wegloopt in het door Jon Krakauer geschreven boek Into the wild. Want is dit echt alles? Draait dit leven enkel om diploma’s, hypotheken en promoties? Hebben mijn vader en moeder mij op deze wereld gezet om zestig e-mails per dag te versturen? Ben ik enkel geboren om een slaaf van mijn eigen bereikbaarheid te worden?

En wat is dat met die immer groeiende gulzigheid? Ik schaam me voor de stemmen in mijn hoofd. Ze schreeuwen om meer, terwijl ik al meer dan genoeg heb. Tevredenheid bestaat niet meer. Het gevoel van niets meer te verlangen hebben dan wat er nu is, is in zijn geheel opgeschrokt door de termieten van ons eigen ongenoegen.

Ben ik enkel geboren om een slaaf van mijn eigen bereikbaarheid te worden?

En in de tramhalte zien we een poster van arme kinderen in derdewereldlanden. Ze hebben niets, maar toch ogen ze gelukkiger. Die kinderen houden meer van weinig dan wij van te veel houden.
Op dat soort momenten zie ik een tramhalte in een derdewereldland voor me. In die tramhalte hangt een poster. Op de poster staan drie mensen die eventjes geen wifi hebben. Onderaan de poster staat de tekst: ‘Echte armoede heeft niets met geld te maken. Geef om deze mensen. Stort nu wat tevredenheid.’ Ik wil gaan lopen en niet meer stoppen.

Ik wil op plekken komen waar nog nooit iemand is geweest. Die eerste voetstap in de aarde. En de wildernis zal mij niets kwalijk nemen. Ik wil uren naar de wolken kijken en vrienden worden met een vos.

Ik wil gewoon weer rustig op het leven kunnen kauwen in plaats van dat ik het leven maar moet doorslikken zonder te kauwen. We gunnen onszelf niet eens meer de tijd om op het leven te kauwen. Alles heeft haast. Het leven is een magnetronmaaltijd geworden.

Soms wil ik gewoon weglopen. Net als Forrest Gump. Naar het einde van de straat, naar het einde van de stad, naar het einde van de wereld en dan heel misschien weer terug. Maar ik zal het nooit doen, want lafheid is net als gulzigheid een slechte eigenschap en alle slechte eigenschappen zijn besmettelijk.”

Herkenbaar hè?! Goed om eens even over na te denken. Ik denk dat wij allemaal dat gevoel wel eens hebben. Mijn zoon zeker! Wellicht is dit een verhaal dat voor hem aansluit bij zijn beslissing om Amsterdam te verruilen voor Twente! Daar was moed voor nodig. Chapeau!

Bericht delen:
Claire
2 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact