My best Martin

My best… Martin

Deze keer mag ik iets schrijven voor de rubriek ‘My best…’ Wat er direct bij mij opkomt zijn de mooie reizen die ik al mocht maken. In tegenstelling tot de blog van Karen wil ik toch wel terug kijken. Neemt niet weg dat ik in de toekomst wel weer naar verre landen zou willen gaan. Maar nu we kinderen hebben kan dat niet zomaar. En laten we eerlijk zijn, het sparen voor deze reizen staat niet echt op nummer 1 met opgroeiende kinderen.

Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn eerste keer met het vliegtuig. De reis ging naar het Indonesische eiland Bali. Via Hong Kong kwamen we na +/- 20 uur aan in Denpasar. Dat was in het begin shocking! Iedereen die je aanhield: “Sir, you want TAXI?” of “WATCHES!” en “I can bring you to HOTEL”. Ik dacht dat ik GEK werd!!! En dan hadden ze het over een vakantiebestemming.

Maar we hebben daar een fanatische tijd gehad. Wat een mooi eiland. Mensen zijn er arm, maar handelen naar wat ze die week verdienen. Hebben ze een week goed verdiend, dan kan het maar zo zijn dat ze een paar dagen niet werken. Wij denken over het algemeen vaak verder vooruit, zoals laat ik wat geld opzij leggen… Voor een verbouwing of een nieuwe auto. Een Balinees denkt: vandaag heb ik wat geld verdiend en daar ga ik eten of iets dergelijks voor kopen.

Daarna zijn we in Maleisië geweest. Ik heb nog nooit zo’n schone stad gezien als Kuala Lumpur. Daar voel je je bezwaard als je per ongeluk iets op de grond gooit. Ook hier zijn de mensen zo aardig dat ze je met een stralend lachend gezicht de verkeerde kant opsturen als je naar de weg vraagt. Maar de ‘Dutch people’ kennen ze allemaal. ‘Kayken kayken en nie kopen….?!’

De weg vragen in Zuid-Afrika is wel even iets anders. Johannesburg is een stad waar je niet zomaar overal naartoe kunt gaan. Vooral in de townships is het gewoon te gevaarlijk. Als je onder begeleiding midden in deze sloppenwijken staat ben je echt helemaal verbouwereerd. Overal waar je kijkt zijn golfplaten en houten huisjes. Maar hoe raar het ook klinkt, we zagen midden in zo’n township ook gewoon de MacDonalds en de Burger King. Dat is echt onrealistisch! Maar het land heeft daarnaast zulke geweldige natuurparken dat het soms onvoorstelbaar overkomt. Zo sta je in een sloppenwijk en zo ben je weer in een prachtig natuurreservaat zoals het Krugerpark.

De Afrikanen leven grotendeels buiten, net zoals we ook hebben gezien in Mexico. Daar is ’s avonds iedereen buiten in het stadspark of op het plein in het dorp. Vaak is er dan natuurlijk salsamuziek en iedereen danst vrij uit. Er is bijna geen tv in de avond, alleen als er voetbal is natuurlijk. Zo hebben we al van vele culturen mogen proeven. En het is een cliché maar je gaat daar echt wel van relativeren. De Nederlandse cultuur is echt niet altijd ‘The Best’… Maar ‘home sweet home’ is en blijft wel fijn!

Bericht delen:
Martin
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact