My Best: Dieksiepop 2013

My Best: Dieksiepop 2013

Ik hoor je al denken: wát? Dieksiepop? Ja, Dieksiepop! Het is een klein festival dat jaarlijks wordt georganiseerd in mijn woon- en geboorteplaats Haarle. Het vindt altijd plaats op de zondag voor de bouwvak en wordt compleet door vrijwilligers georganiseerd. Het kleine, Haarlese festival beleefde onlangs zijn tiende editie en trekt rond de achthonderd bezoekers. Het recept is eenvoudig: één podium, vier bands, één DJ-set en een heleboel vrolijke mensen die zin hebben in een bijzonder feestje.

Dieksiepop is een typisch product van de eigenwijze eigenzinnigheid waar Droadnagels om bekend staan.

Een droadnagel (Nederlands: draadnagel) is eigenlijk niets meer dan een hardstalen spijker. Het is de geuzennaam voor de inwoners van Haarle, die ze te danken hebben aan hun eerlijke, eigenzinnige en zelfstandige karakter. Een droadnagel sla je niet zomaar krom en gaat maar één kant op: recht naar beneden.

Dieksiepop heeft zo ook zijn eigen visie. De ludieke aankleding van het festival en de typische line-up (met surprise-act) die ze jaarlijks bij elkaar weten te rapen, geven Dieksiepop een uniek karakter dat steeds meer mensen weet aan te spreken. De bandjes worden vaak in de winter al geboekt en op het moment dat ze op Dieksiepop spelen, zijn ze meestal net doorgebroken. Go Back to the Zoo, Handsome Poets en Chef Special stonden zo al eens op het Haarlese podium en afgelopen jaar werd daar ook Taymir aan toegevoegd. De populaire acts worden vaak gecombineerd met de wat rauwere bands en dit lijkt een succesvolle formule te zijn. Die jongens weten donders goed waar ze mee bezig zijn.

Tijdens Dieksiepop 2013 leek alles op z’n plaats te vallen. Het weer was geweldig, de zwembadjes stonden klaar en de line-up was perfect. Één tegenvaller: na de poppunk van The Road Home zouden The Pikeys aanvangen, maar deze moesten om onbekende redenen afzeggen. Een uur voordat ze moesten spelen, keihard balen dus. Dit zou de pret echter niet drukken, de surprise-act was namelijk al uitgelekt. Bökkers zou komen spelen en dat staat garant voor ultieme onbenulligheid. Dat weet iedereen. Vliegende strobalen, rondvliegend bier en een kolkende mensenmassa voor het podium zijn vaste ingrediënten voor een optreden van deze band en stiekem vindt iedereen dat leuk. Dieksiepop veranderde in één grote heksenketel.

 

De storm was amper gaan liggen op het moment dat de afsluiter aanving. John Coffey was de laatste band op het programma en ze zouden Dieksiepop die avond helemaal kapot spelen. Ik had deze energieke band al een paar keer gezien en iedere keer dat ik ze zag, waren ze beter. 2013 was sowieso het jaar van de toegankelijke hardcore-punk van John Coffey. Die zomer was er vrijwel geen enkel festival waar ze NIET stonden. Op Lowlands waren ze ook geweldig, trouwens.

 

Een aantal vrienden van mij hadden David, de zanger van de band, al gesproken op Best Kept Secret Festival. Ze hadden hem beloofd dat ze een rubberboot mee zouden nemen naar Dieksiepop, zodat hij daarin kon crowdsurfen. De toon was toen al gezet.

Op de grote dag zelf gingen we dan ook met een opblaasboot onder onze arm naar het festivalterrein. Ik heb nog nooit zo’n chaos meegemaakt op een festival, als tijdens John Coffey op Dieksiepop. Zoals beloofd, sprong David in onze boot. Het overgebleven stro van Bökkers vond zijn weg weer naar het plafond, evenals halve driezitsbanken en verscheidene levende wezens.  Gekkenhuis. Onvergetelijk, de organisatie had met deze editie de lat voor zichzelf wel erg hoog gelegd. Ik kan er nog meer woorden aan vuil maken, maar het filmpje spreekt voor zich. Mijn beste festivalmoment was John Coffey op Dieksiepop. Niet schrikken!

Bekijk de video

Bericht delen:
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact