Mag de publieke omroep je weigeren?

Sinds 1 juni 2012 is de cookiewet van kracht. Kern van deze wet is dat websites niet zomaar cookies op je PC mogen achterlaten. Hiervoor moet je nu toestemming geven. Er valt veel te zeggen over deze wet, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Waar ik me over verbaas (en me aan erger) is dat ik op sites geweigerd wordt, als ik geen toestemming geef. Heb ik dan nog wel een keus?

Mijn verbazing is het grootst, als me dit overkomt op sites die toch eigenlijk openbaar toegankelijk zouden moeten zijn. Kijk, als een commerciële partij me geen toegang wil geven omdat ik ze niet toesta gegevens op mijn PC te planten, zodat ze me in de toekomst gericht kunnen stalken, dan moeten ze dat lekker zelf weten. Dan bestel ik de sinterklaascadeaus wel bij bol.com in plaats van bij bartsmit.nl. Wat zij willen.

Maar de websites van de publieke omroepen…daar moet ik toch altijd op kunnen? Ook zonder cookietoestemming? Dat lukt dus lekker niet. Bij deze sites loop je een doodlopende straat in en kom je met geen mogelijkheid verder. Ik heb begrepen dat ze hiermee geen wet overtreden. Ze mogen dit juridisch doen. Maar kunnen ze het ook maken? Immers ze bestaan dankzij gemeenschapsgeld en zijn dus van ons allemaal.

De publieke omroepen beroepen zich erop dat ze de cookies nodig hebben, omdat ze aan de Tweede Kamer moeten rapporteren hoe hun bereik is. Dit is hun legitimatie van bestaan. Best wel belangrijk voor ze, kan ik me voorstellen. Maar hun verweer gaat maar half op. Ze kunnen bezoekersstatistieken best op andere manieren meten. Ze kunnen me ook de mogelijkheid geven alleen toestemming te geven voor cookies voor statistische doeleinden. Die keuze bieden ze nu niet.

Hoe dan ook: NOS, AVRO, TROS en andere publieke omroepen: Niet ouwehoeren en zorg dat je website voor iedereen toegankelijk is. Ook als je geen stalkingcookies wil!

Bericht delen:
Herald
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact