Langlevenrisico en communicatie van binnenuit

Als je iets te vertellen hebt, verplaats je je in de doelgroep. Je zorgt dat de boodschap relevant is en dat het voor hen te begrijpen is. Klinkt heel vanzelfsprekend, toch?

Helaas gaat deze logica in de praktijk nogal eens niet op. De meeste communicatieadviseurs doen ongetwijfeld hun best, maar de invloed van bijvoorbeeld juristen is vaak goed te zien. Keuzes maken en je houden aan de kernboodschap, wordt vervangen door zorgen dat je volledig bent, veel details vermeldt en zeker nergens juridisch op aangesproken kunt worden.

Wat overblijft is een boodschap die niemand snapt. Sterker nog, die bij niemand meer overkomt. Een goed voorbeeld zie je in de pensioenwereld, waar we de laatste tijd erg druk mee zijn. Onderzoek naar pensioenen wijst uit dat 72% van de Nederlandse bevolking niet over het pensioen nadenkt! En daar is de pensioencommunicatie in grote mate debet aan.

In pensioencommunicatie kwam ik ook een mooi voorbeeld tegen, wat me er toe bewoog deze blog te schrijven. De letterlijke tekst in een pensioenbrochure voor deelnemers van een serieus pensioenfonds:

“Het langlevenrisico (het risico dat u langer leeft dan op basis van sterftetafels mag worden verwacht en er dus meer pensioen moet worden uitgekeerd) voor u.” (…)

Bijna een Freudiaanse verspreking, maar met een (trieste?) kern van waarheid. Het langlevenrisico is een risico dat het Pensioenfonds loopt als de deelnemer erg oud wordt. Dan moet zij veel betalen. Het gaat niet om de deelnemer, maar om het fonds. Een vergissing die makkelijk voorkomen had kunnen worden als men zich oprecht in de doelgroep verdiept.

Bericht delen:
Herald
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact