Kornelis in Amerika

Kornelis in Amerika (1/3)

Of ik wat blogjes wilde schrijven over m’n weekje Amerika. Een weekje inderdaad. Best kort, maar oh-oh wat kun je veel meemaken in 7 dagen. Ik beschrijf m’n observaties steeds in maximaal 300 woorden. Maar eens even proberen… blogje 1.

Overal is wel wat… maar soms lijkt het op elkaar
Na een enorme vliegreis en 6 uur vertraging vanwege de sneeuw in Minneapolis, bereikte ik Phoenix. De hoofdstad van Arizona, die er met 4 miljoen inwoners van de hele agglomeratie best mag zijn. Toch is bereikbaarheid normaal gesproken niet echt een issue. Vanwege de verwachte bevolkingsgroei is het gebied eerst vol gelegd met elkaar kruisende (snel)wegen waar steeds – in de vierkanten ertussen – nieuwe woonwijken verrijzen. Goed bedacht. Nog vrolijker werd ik toen we, omdat we met z’n drieën in de auto zaten, op de meest linkerbaan files voorbij mochten sjezen. En dat deden we. Lekker gevoel. Een aparte baan voor auto’s met minimaal 2 inzittenden en elektrische auto’s trouwens. Geef me zo’n baan bij afslag Baarn en ik rijd nooit meer alleen… Maar terwijl ik dat uitriep, bedacht ik me dat zo’n rijstrook ooit de achterliggende gedachte van de spitsstrook op de A1 was. Wat was daar ook alweer mee? Maar even Wikipedia checken. Op 27 oktober 1993 werd die carpoolstrook geopend. Er mochten zelfs alleen auto’s met minimaal 3 inzittenden rijden. Maar waarom het er niet van kwam? Op de dag van de officiële opening lokte oud-minister van Verkeer en Waterstaat Westerterp een proefproces uit door er alleen overheen te rijden. De rechter bepaalde dat in de verkeerswet het begrip ‘carpoolers’ niet voorkomt en daarom het gelijkheidsbeginsel was aangetast. In 1994 werd vervolgens de carpoolstrook voor alle verkeer opengesteld. Niet gelukt dus. Gewoon een paar keer per week stilstaan dan maar. Maar niet getreurd. Ik begreep van m’n Amerikaanse gastvrouw dat een dergelijk privacy proces in de VS, of in ieder geval in Arizona, de reden is dat er niet met flitsers tegen hardrijders wordt gewerkt. Dus tja. Overal is wel wat zullen we maar zeggen. Wat je er ook van vindt.
Bericht delen:
Kornelis
1 jaar ago

Single Comment

  1. Herald

    Leuk om te vertellen: op een bepaald moment waren er zelfs mensen die twee etalagepoppen in de auto zetten om zo over de spitsstrook te kunnen.

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact