Kop in het zand

 

260px-Fyra_Rotterdam

 

Inkoop van drukwerk en signing is de afgelopen jaren flink veranderd. In de wereld van de signing heerst geen topdrukte, mede door bezuinigingen bij bedrijven. Oplages van drukwerk zijn in een rap tempo gedaald, en online bestellen van (digitaal) drukwerk is sterk in opkomst. Levertijden staan erg onder druk. En snelheid is geboden. Daarom is het nog belangrijker om een goed netwerk van leveranciers op te bouwen.

Relaties ontstaan door vertrouwen en een goede prijs/kwaliteitverhouding. De grafische branche heeft het op het moment erg moeilijk. Achterover leunen in de stoel is er bij deze bedrijven nu echt niet bij. Alles wat in order ligt, moet ook nog eens goedkoop. Hierdoor is de marge zo minimaal dat men zich geen fouten kan permitteren. Terwijl er op mankracht ook nog eens wordt bezuinigd. Dan wordt er van werknemers die overblijven nog meer gevraagd. Extra aandacht voor het eindproduct is dan wel geboden. Wat in mijn ogen ook niet verkeerd is. Maak deze mensen maar verantwoordelijk voor het product dat zij vervaardigen, binnen hun mogelijkheden natuurlijk.

Struisvogelsyndroom
Meestal zijn er bij de productie op voorhand al knelpunten bekend. Is bij de belettering op een pand de ondergrond wel vlak? Lopen er bij een te plaatsen bord geen kabels of andere leidingen in de grond die geraakt kunnen worden tijdens de graafwerkzaamheden? Is het papier wel geschikt voor een bepaalde uitwerking? Zo maar een paar voorbeelden waarmee bij de inkoop rekening mee gehouden moet worden. Als er tijdens de productie kleine probleempjes ontstaan, vormen deze een serieuze bedreiging voor het eindresultaat. En als niemand deze kleine probleempjes bespreekbaar maakt, hebben we te maken met het struisvogelsyndroom. Kop in het zand steken en hopen dat iemand anders de problemen wel oplost.

Communicatie
Communicatie tussen opdrachtgever en leverancier is van groot belang. Bedrijven die niet tot slecht communiceren met hun opdrachtgever vallen meestal al direct buiten de boot. We hebben in de afgelopen tijd projecten in Nederland voorbij zien komen met voorbeelden van hoe het niet moet! Dit is weliswaar een aanbesteding op een hoger en groter niveau. Maar het blijft wel falen van inkoopbeleid. Meest recente voorbeeld was de Fyra van het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda. Dit is natuurlijk een meesterlijk voorbeeld in deze.

Praat binnen je organisatie met elkaar over de fouten die gemaakt zijn. Juist door deze problemen met elkaar te delen, neemt de kans op herhaling af. Onder het motto: fouten mogen gemaakt worden, blunders niet! Maar wie bepaalt wanneer het een fout is, en wanneer een blunder?

 

 

Bericht delen:
Martin
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact