Koorts!

Nederland is al even in de greep van een milde griepepidemie. Je hebt in je omgeving vast wel vernomen van mensen die enkele dagen geveld zijn of een paar weken tot de zakdoek veroordeeld worden. Een paar weken geleden kwam daar een nieuw virus bij; ijskoorts. Hierin schuilt het gevaar dat deze muteert tot een hardnekkige variant; Elfstedenkoorts. Die laatste heeft zich in Nederland toch even verspreid. Friesland leek gespaard gebleven, de Friezen ondervonden beduidend minder hinder. Ik ben zelf geen schaatser, maar begrijp best dat het bij vrieskou kriebelt om door Hollandsch idyllische vergezichten te glijden.

De afgelopen weken waren inderdaad koud, maar later ook besneeuwd. Dat een  witte deken de ijskwaliteit niet ten goede komt, is na de Elfstedenteleurstelling van vorig seizoen geen verrassing meer. Veel schaatsers weerhoudt het er echter niet van het natuurijs te berijden. Wat is het toch met Nederlanders en natuurijs? Waarschuwingen zijn er te over. Voor velen toch geen reden om aan wal te blijven. Geïnterviewde schaatsers verschuilen zich in de media achter quasi-boerenwijsheden, “als het ijs kraakt, breekt het niet”, “als je maar genoeg snelheid houdt…”. Allemaal ijsmeesters. Dat je er anderen mogelijk mee in gevaar brengt, lijkt geen argument. Laat staan de moeite en kosten voor de inzet van hulpdiensten. De passie wint het van het gezonde verstand. Het lichaam van de vermiste schaatser op Nieuwkoopse plassen is uiteindelijk gevonden. De precieze toedracht is me niet bekend, maar ik hoop oprecht dat de beste man niet het slachtoffer is geworden van zijn eigen wijsheid.

En ja, het zou mooi zijn als de ijscondities de Tocht der tochten een keer toelaten. Het is al te lang geleden. Maar de winter is nog niet voorbij, dus wie weet wat ons nog te wachten staat.

Bericht delen:
Marvin
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact