Kerststress? HO, HO, HO!

Nou hij staat hoor! En daarmee bedoel ik natuurlijk de kerstboom. Gelukkig heeft de plaatselijke bloemenwinkel, De Blommerije, hem weer bij Catapult bezorgd. Ook bij mij thuis is een boom, door dezelfde aardige ondernemer, voor de deur gezet. Fijn, dat scheelt een hoop getrek en gesjor. Wat een traditie toch. Ieder jaar lijkt kerst eerder voor de deur te staan. Het gaat zo ontzettend snel, een jaar. Vooral in deze drukke hectische tijd waarin wij leven. Voor je gevoel heb je net alle spullen weer in een doos weggezet. En… jawel je kan het allemaal weer tevoorschijn halen!

Johnny Logan bezong het ooit zo mooi: ‘What’s Another Year’. Een jaar is zo voorbij eigenlijk, maar er gebeurt toch ook wel weer heel veel. Positief of negatief. Komt niet meer terug. Geschiedenis. Maar veel tijd om erbij stil te staan en te overdenken en te bezinnen is er eigenlijk niet.

Voor velen begint in de decembermaand het stressen. Om dat woord nog maar eens te gebruiken, we hebben namelijk tegenwoordig overal stress van! Wij zijn niet meer gewoon druk, nee, we hebben stress! Cadeautjes kopen, bedenken wat er gegeten moet worden en waar we naartoe moeten met oud en nieuw. Wat trekken we aan? Is het niet heel stom om dit jaar exact dezelfde kerstversiering te gebruiken? En dan hebben we het nog niet over de afsluitende borrels, de kerstontbijtjes, nieuwjaarsrecepties en ga zo maar door. Alle supermarkten met al hun geweldige aanbiedingen zodat we veel te veel eten in huis halen. Het moet meer, groter, beter en luxer. Iedereen rent om alles op tijd klaar te krijgen, maar vaak aan henzelf voorbij. Dan is er nog de ‘Fear of Missing out (FoMo)’! Alles in tienvoud, want één keer vieren is niet genoeg. Maar vergeten we intussen niet te genieten? Op 1 januari willen we allemaal met een schone lei beginnen, maar doe toch eens rustig aan. De kerstman zegt het zelf ieder jaar: HO, HO, HO! En……..dat nieuwe jaar redt zichzelf straks wel weer!

hohoho
Op de een of andere manier heb ik wel het idee dat ook kerst met je meegroeit. Hoe ervaar je kerst? Ik heb dat ook wel gehad, dat het meer, beter en vooral anders moest zijn. Liep ik overvolle tuincentra door om te kijken of er nog iets leuks te scoren viel om je huis mee op te leuken. Nu niet meer. Natuurlijk is het leuk om het in huis gezellig te maken, maar ik doe dat met de spullen die ik heb. Ze zijn mooi en goed genoeg. De enorme uitbundigheid die ik vroeger had, is minder geworden. Ik weet niet of dat komt doordat je ouder wordt of doordat je inziet dat goed, goed genoeg is. Een persoonlijk groeiproces? Wellicht!

De werkelijkheid is dus subjectief en zoals wij het zelf ervaren. Maar in essentie willen we denk ik met kerst allemaal terug naar dat gevoel van vroeger. Gezelligheid in huis, papa/mama, kaarsjes, warmte, openhaard, kerstboom et cetera. Verwondering, hoop, onbevangenheid. Dat is toch wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat gevoel wil je graag aan je kinderen doorgeven. Dat gevoel zit niet aan de buitenkant, maar diep in je hart. En het is natuurlijk mooi als je dat kan manifesteren door prachtige kerstversiering, maar ook door minder uitbundig te versieren of te koken, kan je dat gevoel, wellicht zelfs sterker nog, doorgeven.

Zoals ik in de Telegraaf las: ‘Als kerst niet in je hart zit, vind je het ook niet onder de boom’.

Wens jullie allen kerst in je hart dit jaar!
Warme groet Claire.

Bericht delen:
Claire
1 jaar ago

Single Comment

  1. Leuk en herkenbaar stukje, Claire. Mooi geschreven. Jij ook fijne kerstdagen

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact