Jurysporten

 

De Olympische Winterspelen zijn begonnen. Zo ongeveer mijn hele weekend zat ik voor de TV. Ik denk dat ik bijna alles gezien heb. Ook de sporten die ik anders nooit kijk. Noem me knettergek, maar dat vind ik het mooie van Olympische Spelen.

Hoewel ik eigenlijk alles leuk vind, kijk ik toch met gemengde gevoelens naar de sporten waar de winnaar bepaald wordt door een jury. Jazeker, het is absoluut topsport. Freestyle skiërs, half-pipe snowboarders en kunstschaatsers trainen zich suf en zetten enorme prestaties neer. Maar het blijft toch makkelijker naar sport te kijken waar de snelste, hoogste of verste wint.

Veel jurysporten doen er dan ook alles aan om hun sport objectief meetbaar te maken. Maar het blijft gekunsteld. Moeilijkheidsgraden maal coëfficiënten, minus vastgestelde aftrekpunten. En dan maar hopen dat subjectieve nationalistische motieven de waardering niet positief beïnvloeden.  Wil je de sport goed begrijpen, moet je je er een beetje in verdiepen.

Ik zie hier een parallel met communicatieplannen en de realisatie daarvan. Ook communicatiemensen realiseren zich dat accountability belangrijk is voor het vak. Op gevoel, of omdat de adviseur gelooft dat het werkt, is niet voldoende. Maar krampachtig een campagne meetbaar maken, werkt averechts.  Volgens mij de doodsteek voor alle creativiteit.

Ja, je moet er alles aan doen om effectief te communiceren en je doelstellingen te realiseren. Maar tegelijkertijd moet je je ook realiseren dat niet alles helemaal objectief te meten is. Dat wat moeilijk meetbaar is, niet per definitie niet werkt. Dat gaat namelijk ten koste van alle creativiteit. Of als het om de Olympische Spelen gaat, van het plezier van het kijken naar geweldige sport.

Bericht delen:
Herald
4 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact