Je bent mijn moeder niet

Dat is het antwoord dat ik kreeg toen ik een jongen aansprak op het feit dat hij een bananenschil achteloos van zich af gooide. Twee meter verderop stond een afvalbak. Blijkbaar was het teveel moeite. Of had hij de bak niet gezien? Dat laatste leek me onmogelijk, aangezien het een groot geel exemplaar was naast de fietsenstalling bij de supermarkt. Na enig aandringen (en het feit dat hij alleen was en niet met zijn vrienden) gooide hij uiteindelijk met grote tegenzin de schil toch maar in de bak.

Dit gedrag is blijkbaar niet vreemd, gezien de hoeveelheid zwerfafval die je tegenkomt in je omgeving. Ligt de schuld bij de ouders? Wellicht voor een deel, maar er zijn meer factoren belangrijk. Zeker bij mensen in de leeftijd van deze jongen, ik schatte hem 17 jaar. Wanneer je jongeren er individueel op aanspreekt is het vaak geen probleem en geven ze je nog gelijk ook. Moeilijker wordt het wanneer je ze in een groep erop aanspreekt. Dat leidt tot gezichtsverlies. Daar is aanzien belangrijk. Hoe mooi zou het zijn om dit gedrag te kunnen beïnvloeden? Interessante materie, waar je de theorieën van Van Setten en Cialdini op los kunt laten.

Op het gebied van afval zijn we bij Catapult altijd bezig om te kijken of we het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. We hebben een traject lopen op een school, voeren gesprekken met gemeentes en milieu-instellingen en we hebben als creatieve denktank van de TT Assen een voorstel gemaakt om te kijken of we op het grootste ééndaagse sportevenement van Nederland de hoeveelheid afval terug kunnen brengen. Mooie uitdagingen!

Van de resultaten zal ik je op de hoogte houden.

Youtube

Bericht delen:
Ewald
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact