Is mijn WordPress-website wel veilig?

Stel je hebt een prachtige (al dan niet splinternieuwe) WordPress-website (al dan niet door Catapult creëert gemaakt) en je vraagt je af of je bang moet zijn om gehackt te worden. Is dat dan een terechte vraag? Het antwoord hierop is helaas ja. Veel site-eigenaren geven niet zo veel om de beveiliging van hun WordPress-website. Totdat ze een keer gehackt worden en dan is het vaak te laat. Daarom is het belangrijk om je WordPress-website goed te beveiligen!

WordPress is momenteel het populairste CMS, en dus ook een zeer geliefd target voor hackers en spammers. Dit betekent overigens niet dat WordPress onveilig is, maar omdat zó veel mensen WordPress gebruiken, is het logisch dat er (ook vanuit de hackers-wereld) enorm veel belangstelling is voor websites gemaakt in WordPress.

WordPress is enorm laagdrempelig en bijna iedereen kan er gemakkelijk een website mee opzetten. Helaas weet niet iedereen hoe je dat op de juiste manier doet en volgens schattingen van experts is daarom meer dan 70 procent van alle WordPress-installaties kwetsbaar.

Ik heb maar een paar bezoekers per dag, waarom zouden ze mijn website hacken?
Waarom zouden hackers jouw website hacken als je maar een paar bezoekers per dag hebt? Dit is een veel gestelde vraag. De meeste hackers zijn echter niet op zoek naar websites met veel verkeer. Ze willen jouw website gebruiken om via jouw server SPAM rond te mailen, waarbij het niets uitmaakt of je website veel of weinig verkeer heeft.

Als er SPAM wordt verstuurd vanaf de webserver waar jouw website wordt gehost, kan het zo zijn dat (bijvoorbeeld) Google het IP-adres van je server op een zogenaamde “blacklist” zet. Hierdoor zullen ook jouw reguliere nieuwsbrieven en/of mailtjes bij mensen in de SPAM-box terecht komen.  Dit is een goede reden om je WordPress-website goed te beveiligen. De gedachte dat je website niet gehackt zal worden omdat je een kleinschalige website hebt, is dus onjuist.

Hoe kan mijn WordPress-website gehackt worden?
Aan de hand van onderstaande cijfers wordt al vrij snel duidelijk dat hosting een belangrijke factor speelt bij het beveiligen van je WordPress-website.

  • 41% van de hacks had te maken met “Hosting”;
  • 29% van de hacks kwam voort uit onveilige WordPress themes;
  • 22% van de hacks kwam door het gebruik van onveilige of gedateerde plugins;
  • 8% van de hacks werd simpelweg mogelijk gemaakt door het gebruiken van een zwak wachtwoord.

Hosting
Maar liefst 41% van de aanvallen ontstaat door problemen op je hosting-platform. Het is daarom ontzettend belangrijk om een goede hostingpartij te kiezen voor je WordPress-website. Goedkoop is hier vaak duurkoop. Kies dan ook altijd een hostingprovider die geoptimaliseerd is voor het gebruik van WordPress.

Thema’s en plug-ins
Nóg belangrijker is het feit dat maar liefst 51% van de aanvallen veroorzaakt werd door een plug-in (22%) of thema (29%). Vaak heeft dit te maken met het feit dat mensen plug-ins en thema’s niet updaten. Ook kan het zijn dat er een onveilige plug-in wordt gedownload van een onbetrouwbare website, of dat je Premium WordPress Thema’s hebt gedownload van een of andere download-website (niet slim, want zo duur zijn die thema’s echt niet).

Brute force
En tot slot, 8%t van de aanvallen werd veroorzaakt door het gebruiken van een zwak wachtwoord. Hackers maken hier vaak gebruik van een script dat net zo lang verschillende wachtwoorden (en gebruikersnamen) blijft proberen totdat ze het juiste wachtwoord hebben. Dit klinkt tijdrovend, maar zo’n script kan makkelijk duizenden wachtwoorden per seconde uitproberen. Deze techniek staat ook wel bekend als een “brute force”-aanval. Deze aanvallen kunnen tegenwoordig prima voorkomen worden door gebruik van het zogenaamde “Two Step Authentication” systeem. Wij kunnen je hier meer over vertellen bij Catapult creëert.

Scannen
Als je denkt dat jouw website stopt met werken nadat je gehackt bent, kun je er naast zitten, want dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Als een hacker jouw server wil gebruiken om SPAM te versturen, wil hij niet perse dat je dat doorhebt, want hij kan er baat bij hebben om je website zo veel mogelijk intact te laten en zo langer van jouw gastheerschap te kunnen profiteren.

Het kan enorm handig zijn om je website te scannen op malware en andere verdachte bestanden. Veel hosting-partijen doen dit al, maar er zijn er ook een hoop die dit niet doen. Een aantal handige plugins hiervoor zijn:

Daarnaast kan het nooit kwaad om je website gratis te laten scannen door Sucuri via: http://sitecheck.sucuri.net

Nog vragen over veiligheid van jouw WordPress-website of is de website al gehackt? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we na een analyse gericht advies geven en, mocht het nodig zijn, de website opschonen en beter beveiligen.

Bron: WordPressLounge

 

 

 

Bericht delen:
Hans
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact