Identiteit en imago: Gedraag je!

Het valt me vaak op dat de begrippen identiteit en imago nog al eens door elkaar gebruikt worden. Als je dat doet, doe je een essentieel en uiterst interessant onderdeel van het communicatievak groot onrecht. Tenminste dat vind ik. In een aantal blogjes wil ik daarom met jullie delen wat ik van dit onderwerp weet en vind. Aarzel niet om me te corrigeren of aan te vullen.

Laat ik beginnen met verwarring tussen de twee begrippen voor eens en altijd de wereld uit te helpen: Je identiteit is wie je bent. Je imago is hoe je wordt gezien.

En dat is niet automatisch aan elkaar gelijk. Je kunt je voorstellen dat een (te) groot verschil tussen beide ervoor zorgt, dat je regelrecht op problemen in je organisatie aan koerst. Als jij een uiterst hygiënisch Chinees restaurant runt, maar jouw potentiële klanten zijn ervan overtuigd dat het bij alle Chinese restaurants een vieze boel is, zal je restaurant niet erg vol zitten.

Je hebt er dus belang bij dat je identiteit en je imago zo veel mogelijk overeenkomen. Je klanten worden dan niet vervelend verrast en zijn meer tevreden. Authenticiteit is het sleutelwoord. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Zeker in 2013, waar de wereld door moderne media erg klein is. Een fictief gewenst imago bouwen lukt niet meer, als er geen kern van waarheid in zit. Als je niet bent wie je claimt te zijn, is de kans zeer groot dat je door de mand zult vallen.

Wat bepaalt nu eigenlijk het imago van de persoonlijkheid van je bedrijf? Dat zijn 3 pijlers: gedrag, communicatie en symboliek. De communicatiemensen onder jullie moet ik meteen een illusie armer maken. Alle communicatie inspanningen die je doet, zijn hooguit voor 10% van invloed op je imago. 80% van je imago wordt bepaald door je gedrag. Dus begin met jezelf te gedragen!

Bericht delen:

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact