iBeacons

Is het gebruik van iBeacons een goede manier om de online en offline wereld samen te brengen? Ik kwam per toeval een stuk hierover tegen in een vakblad. Mijn collega’s (de techniekliefhebbers) hadden het daar twee jaar terug al over. Blijkbaar heeft een nieuwe techniek dan toch tijd nodig om te landen…

iBeacon is een technologie ontwikkeld door Apple, die standaard op ieder iOS7-apparaat zit, maar ook wel is overgenomen door andere merken. Het gaat hier om een BLE (Bluetooth Low Energy) techniek. Kort door de bocht zijn het apparaatjes die corresponderen met onze telefoon. Het systeem kan een gebruiker begroeten op zijn telefoon als deze een winkel binnenloopt, de klant door de winkel begeleiden, productinformatie en aanbiedingen laten zien en dat zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. De meeste mensen kennen wel het soortgelijke NFC systeem. Dat staat voor Near Field Communication en wordt gebruikt voor de uitwisseling van informatie tussen twee apparaten. Het meest bekende voorbeeld is de werking van de OV-chipkaart.

Om een voorbeeld te geven van de mogelijkheden: de iBeacons worden nu al veel gebruikt in Amerikaanse bars om klanten toegang te geven tot digitale magazines. Ze geven automatisch toegang tot hun literatuur zodra een klant binnenwandelt, waarna de toegang weer wordt geblokkeerd als de klant vertrekt (met een aanbod voor een proefabonnement voor dat specifieke magazine).

Ik ben enthousiast en zie zelf wel mogelijkheden om dit in te gaan zetten voor bijvoorbeeld evenementen en congressen. Hoe gaaf is het dat als je een congres binnenwandelt je een bericht krijgt waarin je welkom wordt geheten en meteen extra achtergrondinformatie over het congres ontvangt? Of dat je bij het stadion van je voetbalclub komt en je gelijk de opstelling en info over de wedstrijd op je mobiel krijgt. Zo zijn er vast nog wel meer ideeën. Waar zou jij dit graag zien?

Bericht delen:
Martin
2 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact