Chordify

Had ik het (toen) maar bedacht

Als kind heb ik niet niet echt (understatement) van blokfluitles genoten en ook de twee daaropvolgende jaren pianoles waren een muzikale nachtmerrie. De redding kwam voor mij uit de familiehoek, in de vorm van een oom met een basgitaar als cadeau. Zijn eis om “wel op pianoles te blijven” was richting mijn ouders geheel begrijpelijk, maar ik heb er toch niet aan kunnen voldoen helaas.

Wat een prachttijd heb ik in mijn tienerjaren beleefd aan en met die basgitaar, de band en natuurlijk de muziek! Als ik iedere ouder een tip mag geven, dan is het: ‘doe je kind(eren) op muziekles’. Muziek is tijdloos, muziek verbroedert, muziek is internationaal, sociaal en in ons geval destijds ook banaal en kabaal.

Maar goed, een klein minpuntje in die tijd was wel (tenminste dat vonden mijn ouders), dat het uitzoeken van nieuwe nummers voor de band, ik heb nu eenmaal geen absoluut gehoor, best wel veel tijd van mijn andere hobby (NOT) opslokte, namelijk van huiswerk maken. Urenlang een LP of casettebandje op repeat zetten om teksten en akkoorden te filteren uit de nummers die je wilde gaan spelen. Kom af en toe nog wel eens een blaadje Engelse tekst tegen en moet dan hard lachen om het fonetisch gebrabbel dat er op staat. Maarrrrr…. Je had wel eer van je werk. Hoewel mijn ouders toen toch liever hadden gezien dat ik wat meer eer van mijn huiswerk had gehad, haha!

Dan heeft de huidige generatie muzikanten het toch maar mooi een stuk gemakkelijker. Natuurlijk is daar het internet waar de teksten, je kunt het zo gek niet bedenken, voor het oprapen liggen. En ook de akkoordenschema’s zijn in alle (toon)soorten en maten te vinden. En daarnaast is er nu weer iets nieuws op de markt, namelijk Chordify!

Chordify is zo’n website die al direct na lancering niet meer weg te denken is van het wereldwijde web. Vooral als je gitaar of piano speelt, óf dit graag zou willen. Chordify kan voor elk liedje met een melodie namelijk het akkoordenschema berekenen. Het gebruik is super eenvoudig: upload een liedje via YouTube, SoundCloud, Deezer of uit je eigen muziekcollectie en binnen 20 seconden wordt het bijbehorende akkoordenschema getoond. Vervolgens helpt Chordify je bij het spelen van het nummer, door op de maat van de muziek een blokje langs de akkoorden te laten springen. Heel handig voor de beginnende muzikant. Als kers op de taart: de muziekdienst is gratis te gebruiken. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Ow man, had ik het toen maar bedacht, dan was er een hele boel tijd overgebleven voor het echte werk, namelijk achter de vrouwen aan zitten…. Ehhhh ik bedoel natuurlijk huiswerk maken…

Muzikale groet, Hans

Nb. de oprichters van Chordify komen niet zoals de meeste succesvolle internet start-ups uit Sillicon Valley, maar gewoon uit Utrecht en Groningen. Een hitje van Nederlandse bodem dus!

Bericht delen:
Hans
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact