Loom Cheong Choon

Had ik het maar bedacht…

Wie ze nog niet gespot heeft, die vrolijk gekleurde, van rubberen elastiekjes in elkaar geknoopte, armbandjes genaamd ‘Looms’, kijkt niet goed uit zijn ogen, want Nederland wordt overspoeld met deze creatieve armversierselen.

Sinds enkele maanden is ‘Looming’ (zo heet het in elkaar ‘punniken’ van die elastiekjes) een zeer populaire bezigheid onder de Nederlandse kinderen, en dan met name onder de meisjes. Toen ik ze voor het eerst zag, die rubberen ondingen, moest ik meteen terugdenken aan mijn beugeltijd, inmiddels al enkele jaren geleden. Want aan dat stekelige betonijzer in mijn mond zaten haakjes en daaraan zaten van die vervelende kleine gekleurde elastiekjes die de boel recht moesten trekken, maar die om de haverklap knapten. Geen leuke associatie dus met die ringetjes, maar gelukkig is het met mijn gebit uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Het ‘Loomen’ is overgewaaid vanuit Amerika, waar het ‘Rainbow Loom’ heet en is in 2011 uitgevonden door Cheong Choon Ng, een Maleisische immigrant van Chinese afkomst die in Amerika is afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Handige jongen dus die Cheong en ik ben zeer benieuwd of hij zijn patenten een beetje voor elkaar heeft. En zo ja, hoe hij zijn ‘American Dream’ op dit moment beleeft, want wat moet die man een geld verdiend hebben aan die rubbertjes…

Maar niet alleen de bedenker. Er is een elastiekenboek uitgebracht, met tips, trucs, voorbeelden etcetera. ‘Band-it!’ (dat dus over rubberen elastiekjes gaat) was na het verschijnen in Nederland binnen 3 maanden 70.000 keer verkocht (en in totaal al meer dan 600.00 keer). De uitgever Tirion beleeft op dit moment duidelijk zijn ‘Dutch Dream’.

Ik kocht laatst zo’n, op maat voor mij in elkaar gefrutseld stuk creabeakunst, van een kindje van een vriendje. Of meneer Nep even 2,50 euro wilde betalen voor welgeteld 40 elastiekjes in 3 kleuren. Even op Google gezocht wat een bakje van die dingen kost en daar blijkt dat deze voor (ongeveer) 5 euro per 1000 worden verkocht. Een piepklein rekensommetje leert mij dat dit fijne stukje kinderarbeid, toch al gauw een netto winst van (1000/40×2,5-5=) 57,50 euro oplevert. Daar moest ik destijds (en nog steeds trouwens) heel lang, heel veel en heel zwaar lichamelijk werk voor verrichten, toen ik zo oud was. Had ik het toen maar bedacht…

Nou ja, misschien moet ik dan nu maar iets bedenken, om al die verloren en/of weggegooide rubberen ondingen te gaan recyclen. Want dat er veel van die ringetjes gaan rondzwerven in huis en erger nog in de natuur is onvermijdelijk. Waarom maken ze die dingen niet van afbreekbaar organisch materiaal, dat na een paar maandjes vanzelf uit elkaar valt en kan dienen als meststof? Want langer dan die periode duurt zo’n rage meestal niet. Want zeg nou zelf, wie speelt er nu nog steeds met zijn “Silly Putty”, “Klik Klak Ballen”, “Furby” of “Tamagotchi”?

Bericht delen:
Hans
4 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact