Goed je best doen (voor iedereen en voor pensioencommunicatie in het bijzonder)

Elke dag zijn de Nederlandse pensioenen in het nieuws. Zeker als je het Financieel Dagblad leest, kun je niet om het nieuwsbombardement heen. Er gebeurt van alles. ‘We betalen meer voor minder!’ is wat we regelmatig horen. Aan ons communicatiemensen de taak om dat uit te leggen en tegelijkertijd bij te dragen aan het herstellen van vertrouwen. Een mooie uitdaging natuurlijk, maar wel een moeilijke.

Uitleggen
Ten eerste zijn mensen zich namelijk weinig bewust van hun pensioen. Hoe jonger, hoe hoger dat onbewustzijn. Die doelgroep moeten we erbij zien te halen. Maar we moeten ook uitleggen hoe het systeem in elkaar zit. Dat we met dekkingsgraden te maken hebben, het percentage dat aangeeft hoe fondsen ervoor staan. Dat deze berekend wordt met een rente die steeds ter discussie staat. Hoe hoger we die rente aanhouden, hoe hoger de dekkingsgraad en hoe beter fondsen ervoor ‘lijken’ te staan.

Lage rente, stijgende levensverwachting
Maar ja de rente is nou eenmaal historisch laag op dit moment. En de fondsen hebben meer dan ooit geld in kas, dus die rente dus is heel bepalend. En dan komt daar nog eens bij dat we gemiddeld ook nog eens steeds ouder worden. Dus door de lage rente en de financiële crisis staan we er relatief slecht voor en dan leven we ook nog eens langer. We moeten dus langer met de opgebouwde pot doen.

Veel ‘ander’ pensioennieuws
Hoe goed dit nieuw ook klinkt, want wie wil er nou niet langer leven, voor de financiële situatie van een fonds is het eigenlijk geen goed nieuws. De leeftijd waarop we met pensioen gaan stijgt daarom mee. Dan kan dus niet anders. Dat is door de communicatieafdeling nog wel uit te leggen. Maar dan hebben we ook te maken met allerlei nieuwsberichten over beleggingen in brievenbusfirma’s en het inschakelen van bedrijven die miljoenen verdienen met de beleggingen. Dat helpt niet echt mee.

Onze uitdaging
Onze taak is dan ook om de andere kant te laten zien. Dat besturen steeds professioneler worden. Dat er hoge rendementen worden gemaakt (afgelopen jaar) en dat dat goed is voor onze pensioenpot. Dat we met elkaar ons best doen om al die ontwikkelingen in de buitenwereld waar we geen invloed op hebben zo goed mogelijk te tackelen. Tegen acceptabele kosten. En dat daar door heel veel mensen met een maatschappelijk besef hard aan gewerkt wordt. Ook aan het uitleggen ervan. En daar hoort ook het vertellen over de eigen verantwoordelijkheid bij. Van iedereen. Om in iedere geval eens te kijken hoe je er zelf ‘financieel’ voor staat. Daar helpen wij graag aan mee.

Bericht delen:
Kornelis
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact