OverDeSchuttingBeeld_frustratie

Euforie met een tikkeltje frustratie

Over de schutting

Euforie met een tikkeltje frustratie

Aanbestedingen en pitches. Wie voor de overheid wil werken of aan de slag wil met de grotere communicatieopdrachten kan er niet omheen. Nieuwe opdrachten worden je niet op voorhand gegund op jarenlange samenwerking, de klik of aanbeveling door anderen. Opdrachtgevers willen weten welk vlees zij in de kuip hebben en daar is niets mis mee. Ook voor communicatiebureaus als het onze is het een uitdaging jezelf te bewijzen op basis van kwaliteit en creativiteit. Bovendien zorgt deelname aan een pitch of aanbesteding voor saamhorigheid in het team. We doen het met z’n allen, zetten onze schouders eronder en zetten iedereen in op eigen expertise. Bedenk wel: je doet het er even naast. Naast je dagelijks werk voor opdrachtgevers die jou hun opdrachten al gunden en je bureau daarvoor betalen. Tandje erbij dus, investeren met elkaar, ’s avonds samen een pizzaatje eten en weer door!

Word je het dan niet, dan is de teleurstelling groot. Maar gedeelde smart is halve smart. Vol energie naar de volgende klus! Word je het wel, dan is het feest. Taart, een lunch. Euforie moet je nooit uitstellen, maar meteen vieren, hoorden we laatst op een congres van een opdrachtgever. Mooie uitspraak. Je hebt voor een vaak langere termijn mooie projecten of campagnes in het verschiet. En dat biedt voor iedereen zekerheid.

In 2015 rolden de aanvragen binnen en besloten we ook op eigen initiatief deel te nemen aan aanbestedingen op gebied van marketing en communicatie. Neem je aan één deel, dan kun je een deel van de output – zoals de officiële documenten- slim hergebruiken. Zo hadden we onze handen vol aan maar liefst drie aanbestedingen en drie pitches in amper drie maanden. Het resultaat is bijzonder!

De eerste pitch leek verloren. De opdrachtgever koos voor een ander bureau. Jammer, maar ‘you win some you’ll loose some’. We werden keurig tweede. Wat bleek deze week. De opdrachtgever kwam er met het gekozen bureau niet uit en gaat opnieuw met ons in gesprek. Medio februari kwam het goede nieuws dat we in twee percelen de eerste strenge kwalitatieve selectieronde door waren. Ware het niet dat dat met ons 38 bureaus waren. Slechts één bureau – met naam en toenaam genoemd- viel af. Een loterij zou bepalen welke bureaus de 18 zetels in selectieronde twee zouden bemannen. Tot grote woede van de deelnemende bureaus. De aanbesteder besloot de aanbesteding in te trekken. Daar gingen onze uren…

Tijd om bij de pakken neer te zitten was er niet. De volgende aanbesteding moest ingediend worden. De beste bureaus kregen de mogelijkheid hun voorstel toe te lichten in een presentatie. We zaten erbij hoorden we maandagmiddag. Woensdagochtend mochten we presenteren. Alle zeilen bij om een overtuigende prezi te ontwikkelen. Ging het goed genoeg? We zouden het de maandag erop horen. Meer dan duimen konden we niet en dat doen we nog steeds. De selectieprocedure liep vertraging op. Het lukte niet de voorstellen in zo’n korte tijd op waarde te beoordelen. Wordt vervolgd dus.

Afleiding vonden we in een volgende bureaupitch. Na indiening van een ‘gespecificeerde’ offerte en creatief campagneplan, volgde ook nu de mogelijkheid deze toe te lichten. Nu volgde de uitslag wel na een aantal dagen. Maar deze was verrassend. De keuze viel niet op Catapult. ‘You win some you’ll loose some’, alweer. Maar dit keer viel de keuze op géén van de vijf deelnemende bureaus. Het ‘Wow! gevoel’ was er niet. Niet bij ons, niet bij onze collega’s. Veel weggegooide energie. En ik zal maar in het midden laten waar de gewenste campagne over zou gaan…

Dit kan toch niet! En dan hebben communicatiebureaus het imago een ‘uurtje factuurtje fabriek’ te zijn. Als we deze uurtjes toch eens zouden kunnen omzetten in factuurtjes…

Vandaag presenteren we ons bureau op een heel vernieuwende wijze en volgende week dienen we een prachtvoorstel in bij een opdrachtgever die gewend is met topbureaus te werken. We houden de moed er zonder meer in. Bovendien mogen we ons rijk rekenen met een groep heel trouwe klanten voor wie we graag nog een stapje harder lopen!

Vol energie naar de volgende klus

Bericht delen:
Esther
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact