Domeinnaampiraterij

We komen het meer dan eens tegen. We werken aan een nieuw merk of een nieuw product. Tof. Waar we een dijk van een naam bedachten, is de ideale domeinnaam bezet. Kan gebeuren, zeker met de hedendaagse hoeveelheid internetgebruikers. We kijken dan naar alternatieven. En dan komt het: vier van de vijf zijn ‘bezet, maar te koop’. 

De hetze tegen het vrije domein
Het lijkt een nieuwe business te zijn geworden: vrije domeinnamen registeren en aanbieden voor veel geld. Partijen die tientallen (of honderden, of duizenden) domeinnamen registreren in de hoop dat ze er een aantal voor veel geld kunnen verkopen. Véél geld. Want als je denkt dat je met een paar tientjes klaar bent, kom je bedrogen uit. Sommige bedrijven vragen met gemak € 1.000 voor een domeinnaam. Soms kopen we die. Vaak niet, dan zoeken we verder. Intussen liggen die domeinnamen er maar. Ongebruikt, onbemind. Te gek voor woorden, eigenlijk.

Iedere domeinnaam verdient een eigenaar die er ontzettend blij mee is. Een eigenaar voor wie de domeinnaam persoonlijke waarde heeft. Die het onderhoudt en die het met trots op een visitekaartje zet. Een mooie domeinnaam verdient het niet om te worden verwaarloosd terwijl het voor iemand van grote toegevoegde waarde kan zijn. We moeten af van de domeinnaammelkerij en op naar waardering. Af van de bedrijven die duizenden domeinnamen in beheer hebben.

Persoonlijke waarde
Gelukkig zijn er domeinnamen waarvan de persoonlijke waarde groter is dan een zak geld. Een geweldig voorbeeld is www.loser.com, een website die door linkt naar wikipediapagina’s van mensen waarvan de beheerder geen voorstander is. Om welke reden dan ook. Nu is Donald Trump lijdend voorwerp. In het verleden was Kanye West al eens aan de beurt.

Wat ik fantastisch vind is dat de domeinnaam, ondanks dat naar verluidt duizenden mensen een bod hebben gedaan en ondanks dat de waarde inmiddels wordt geschat op een slordige 500.000 dollar, voor de eigenaar van grote waarde is. Geweldig.

En jij? Ik begrijp dat je het zult overwegen als iemand jou 500.000 dollar biedt voor een domeinnaam. Of misschien wel helemaal niet. Maar welke domeinnaam heb jij nou echt nodig? Welke zou jij niet zomaar van de hand doen? En welke juist wel? Denk er eens over na. Mocht je concluderen dat je een aantal domeinnamen hebt die voor jou van weinig toegevoegde waarde zijn, wil je die dan opzeggen? Misschien wordt iemand anders er heel gelukkig van!

Bericht delen:
Lars
2 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact