Appel

Digitaal illustreren met Rene

Hartstikke leuk dat je dit leest. Dit is mijn eerste blog-post in een serie die gaat over digitaal illustreren.

Ik hou van tekenen. Het was mijn eerste liefde. Als jochie op de lagere school had ik altijd mijn rekenschriften vol met “doodles” in plaats van sommen en cijfers. Door de jaren heen ben ik overgegaan van de potlood/papiercombinatie naar computer en tekentablet.

Dus ben je een beetje kunstzinnig en hou je van tekenen? Of wil je hier graag mee beginnen, maar je weet niet waar? Houd dan dit blog in de gaten, want ik deel graag mijn passie voor illustreren met jou! Elke maand ga ik vertellen over hoe je bepaalde technieken kan gebruiken en wat je nodig hebt om goed van start te gaan.

In de filmpjes die zullen volgen bij volgende blog-berichten zul je zien dat ik gebruik maak van Photoshop, maar er zijn ook andere (gratis) programma’s om digitaal mee te tekenen. Een goed alternatief is bijvoorbeeld “Sketchbook”. De basisprincipes zijn hetzelfde, maar de tools die je gebruikt zullen op andere plekken zitten. Hier moet je dus een beetje gaan spelen en op onderzoek uit gaan. Dat is sowieso altijd een goed idee met tekenen, lekker experimenteren!

Wees niet bang voor het lege vel papier, ga er lekker op los en leef je uit. Eén van de leuke dingen aan digitaal tekenen en schilderen is dat het geen verf of papier kost. Dus probeer verschillende dingen om je software en je tekentablet te leren kennen.

Een tekentablet zeg je? Ja, een tekentablet is essentieel van belang. Digitaal tekenen met de muis is echt not done! Je hebt namelijk geen controle over je cursor en een muis is ook niet drukgevoelig. Dat wil zeggen dat hoe harder je met de pen op het tekentablet drukt, hoe dikker de lijn zal zijn. Eigenlijk net als met echt potlood en papier!

Waar je wellicht aan moet wennen is het feit dat je op je monitor voor je moet kijken waar de lijn is die je zet op je tablet onder je hand. Bij een traditioneel potlood zit de lijn natuurlijk direct onder je punt. Maar dit is een kwestie van wennen. Breng een paar dagen met je tablet door, schets elke dag wat en je hebt het zo onder de knie!

Ben je nieuw in deze wereld? Dan raad ik je aan om een Wacom Intuos te kopen. De instapmodellen zijn zeer betaalbaar en je kunt er jaren mee verder.

In de volgende blog-posts zal ik verschillende technieken uitleggen aan de hand van filmpjes. Als voorbeeld heb ik voor nu een eenvoudige illustratie van een appel met een mes gemaakt. Je leert veel over licht, kleur en vorm door foto’s of stillevens na te tekenen. Mijn eerste voorstel is dan ook om een paar schetsen te maken van dingen die je rondom of in je huis vindt.

Bouw deze vormen op met cirkels, vierkanten en andere simpele vormen. Maak je nog niet druk over de details, deze komen later wel! In de vervolg-posts natuurlijk meer over deze onderwerpen.

Veel tekenplezier!

Bericht delen:
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact