Digitaal illustreren met Rene

Aflevering 3: Tekenen op je iPad “Een klassieker in een nieuw jasje”

Het was echt geweldig mooi weer het weekend voor Hemelvaart. Die zondag ben ik daarom samen met m’n meisje naar het Hulsbeek in Oldenzaal gegaan. Heerlijk aan het water gezeten onder de bomen. Op dat soort momenten neem ik graag een schetsboekje mee, of de iPad in dit geval, om lekker op te tekenen. Ik wist dat ik een portret wilde maken voor deze post, geïnspireerd door de mooie natuur om ons heen is het uiteindelijk, ja ja, Pocahontas geworden. Ik ben groot gebracht met alle Disney-tekenfilms. Een universum aan herkenbare personages zijn hieruit voortgekomen en het leek mij dan ook leuk om deze heldin in een realistischer jasje te steken.

De vorige keer hebben we gekeken hoe je je iPad kan gebruiken om mee te tekenen. Met de juiste apps, een stylus, wat oefening én tijd kun je een heel eind komen. In deze ‘aflevering’ ga ik wat dieper in op de materie.

Een full-colour illustratie kan op veel verschillende manieren tot stand komen. Een manier die je veel ziet is dat je eerst een volledige zwart-wit versie uitwerkt waarna je de kleur er later als het ware “overheen” legt. Het grote voordeel van deze methode is dat je niet na hoeft te denken over de kleur en hoe kleur speelt met het licht. Je kunt je concentreren op vorm, contrast en schaduw. Als je kijkt naar mijn vorige blogbericht (http://blog.catapult.nl/digitaal-illustreren-met-rene-2/) dan zal je zien dat ik op deze manier te werk ben gegaan.

Dit keer beginnen we echter direct in kleur. Het voordeel van een gekleurde ondergrond is dat dit direct de sfeer van het hele beeld bepaald. Kleuren passen hierdoor uiteindelijk vaak beter bij elkaar dan wanneer je ze later toevoegt.

De stappen van deze illustratie:

  1. Je begint met een luchtblauwe achtergrond. Vul niet de hele achtergrond met één enkele kleur, maar gebruik verschillende gradaties. De echte lucht bestaat natuurlijk ook niet uit één kleur blauw.
  2. Maak een ruwe schets van je onderwerp op een nieuwe laag. Dit is de basis van je compositie. Afhankelijk van je onderwerp kan je hier veel of weinig tijd aan besteden. Deze laag kan je weer verwijderen op het moment dat je stap 3 hebt gedaan. Dan blijf je geen lijntjes meer zien.
  3. Ga op een nieuwe laag je lijntekening ‘inblokken’ met kleur. Gebruik een middentoon voor alle verschillende onderdelen. In dit geval zijn dat twee kleuren (de huid en het haar).
  4. Met donkere en lichtere varianten van dezelfde kleur kan je licht en schaduw aanbrengen waarmee je diepte en realisme creëert (TIP: teken een zonnetje of lichtpunt op een nieuwe laag zodat je weet waar het licht vandaan komt en zo ook waar de schaduw valt).
  5. Mocht je de lijntekening nog hebben dan kan die nu wel echt weg.
  6. Beslis wat het focuspunt wordt van de tekening. In een portret is dit het gezicht en dan in het bijzonder de ogen en de mond. Zoom hier op in om het focuspunt verder uit te werken door extra detail aan te brengen. De rest van de tekening mag best minder gedetailleerd zijn. Onze hersenen vullen dit namelijk zelf wel aan. Het oogt namelijk veel natuurlijker om één focuspunt te hebben dan de hele tekening in detail op te maken.
  7. De achtergrond teken je op een nieuwe laag (achter de laag met je personage). Deze hoeft vanzelfsprekend ook minder gedetailleerd te zijn. Een achtergrond voegt veel toe aan beleving en maakt het geheel een stuk realistischer en het personage geloofwaardiger als deze op een toepasselijke locatie staat.
  8. Als laatste heb ik in deze tekening de kleding erbij getekend. Dit was meer toevallig. Je kan deze ook namelijk direct tekenen in je lijntekening. Ik kies er vaak voor om dit later te doen, tenzij het een zeer gecompliceerde outfit is.
  9. Wanneer ik bijna klaar ben doe ik vaak nog een paar kleine kleurcorrecties. Zo vond ik de huidskleur niet echt passen en heb ik deze iets roder gemaakt. Het helpt om in deze laatste fase de lagen nog gescheiden te hebben. Dan kan je afzonderlijk van elkaar nog dingen

Bedankt voor het lezen en tot de volgende aflevering!

 

Bericht delen:

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact