December

We zijn bijna aangekomen bij het einde van het jaar, en met Sinterklaas net achter de rug staan de kerstdagen en oud en nieuw alweer voor de deur. December, de maand dat we met z’n allen massaal vergeten dat er sprake is van recessie en we bakken met geld spenderen aan cadeaus voor geliefden, behaaglijk voor een knisperend haardvuur de avond doorbrengen, ploeteren om het beste uit onze gedichten te halen, met volle boodschappenkarren in de rij aansluiten bij de kassa’s van de supermarkt, de champagneglazen hijsen omdat we de perfecte Nordmann hebben binnengesleept, en we hard meeblèren met Wham! – Last Christmas in de auto onderweg naar ons werk (zelfs ik als 23-jarige doe dat, dus doet u dat ook).

Ik ga er vanuit dat u mij bovenstaande generalisatie vergeeft, want ook dat doen we in december. We zijn vergevingsgezind, staan klaar voor anderen en geven mede dankzij de Urker bevolking in totaal bijna 50 miljoen euro aan collectes. December brengen we door in een bepaalde roes, alsof we net 5 keer met onze auto over de kop zijn gegaan en uitstappen met slechts een zere elleboog.

Terwijl wij in deze roes verkeren, zitten marketeers grijnzend achter hun bureaus. Er is namelijk geen maand waarin ons reclameuitingverdedigingsmechanisme (©Lars Ruiterkamp) op zo’n laag pitje staat als in de maand december. Er worden weer volop acties de deur uitgeknald, waarbij zelfs niet wordt geschroomd de jongste (en meest onschuldige) der doelgroepen vrijaf te geven: uren aan reclamemateriaal wordt uitgezonden op kinderzenders als Nickelodeon en Disney XD. Zo is dus niet de ethische code, marketeers, want ook voor u is het december. En in december zijn we allen hippies en strijden we voor peace en love. We proberen dus niet op slinkse wijze een slaatje te slaan uit de zwakheid onzer medemensch.

Ik pleit echter niet dat u het werk naast u neerlegt, marketeer, juist niet. Ik pleit ervoor dat u het eens probeert op een andere manier in plaats van alleen maar die acties de deur uit te knallen (lees: zenden). Kijk eens naar uw collega, de guerrillamarketeer. Die weet niet alleen van zijn of haar doelgroep, maar begrijpt de doelgroep. De guerrillamarketeer weet dan ook waar zijn of haar doelgroep op zit te wachten in deze koude dagen en bedenkt een voor de doelgroep relevante actie, waardoor de dag voor de doelgroep net even wat leuker is. Of een heel stuk leuker. Vul bijvoorbeeld de kinderschoenen die de SP klaar zette met speelgoed, Intertoys, of met tegoedbonnen voor Happy Meals, McDonalds. Ik hoor u denken: “Ha, weet die jongen niet wat dat kost!?”. En nee, dat weet ik niet. Honderden, duizenden euro’s waarschijnlijk, misschien wel tienduizenden. Maar dan nog vaak een schijntje van uw totale budget. Bovendien; in december gaat het om de opbrengst, en die is onbetaalbaar. Waar ik dan ook wel voor pleit: zend eens wat minder, geef eens wat meer. Dan zouden we in deze tijden al heel wat rijker zijn.

Lars

Bericht delen:
Lars
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact