De top 5 van Michiel

Een grafisch ontwerper gebruikt kleur, vorm en typografie om een boodschap vorm te geven of om een gevoel kracht bij te zetten. Een gitarist gebruikt hiervoor zijn gitaar, effectpedalen en zijn versterker. Wat dat betreft hebben veel creatieve beroepen in beginsel veel gemeen.

Ik ben op dit moment aan het afstuderen en wil carrière maken als grafisch ontwerper. Ik ben ook gitarist in harten nieren. Van gitaarspelen kwam het tot mijn achttiende echter niet. Als ik gitaar wilde leren spelen, moest ik van mijn ouders eerst op muziekles. Je weet wel, met zo’n blokfluit en een schriftje waarin je noten moest leren schrijven. Dat vond ik echter niet stoer genoeg.

Toen ik achttien was, kocht ik mijn eerste elektrische gitaar van mijn zwaar verdiende geld bij het Avonturenpark. Ik leerde hoe ik powerchords moest spelen en begon vol goede moed aan het repertoire van Blink 182. Als het maar hard ging. Die band fascineerde me al enige jaren, zo’n beetje sinds ik voor het eerst de clip van ‘All The Small Things’ zag. Grappig en cool, ik wilde dat ook. Een jaartje later kocht ik dan ook de signature Fender Stratocaster van Tom DeLonge van Blink 182. Mijn spaarpot was wederom leeg.

Dit ritueel zou zich vaak herhalen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik sinds mijn achttiende meer dan tienduizend euro heb uitgegeven aan gear. Om dat even in perspectief te plaatsen: ik ben nu 25. Ik deed alles om dat geluid te kunnen produceren dat ik in mijn hoofd hoorde en dat doe ik nu nog steeds. Op deze zoektocht is trouwens de gehele gitaarindustrie gebaseerd.

Ik leerde soleren, ik leerde improviseren en ik leerde de blues. Ik leerde de stijl van Slash (Guns ‘n Roses) kennen, die van John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), Jimmi Hendrix en vele anderen. Het moment dat mijn neef mij kennis liet maken met de muziek van Gary Moore vergeet ik nooit meer. Het was een uur voordat de deuren van de discotheek waar ik destijds plaatjes draaide open gingen voor een reünie. Ik hoorde ‘Oh Pretty Woman’ toen voor het eerst, nota bene op LP. Ik was verkocht. Dat geluid, dat was het. Het album ‘Blues Alive’ was voor mij de maatstaaf geworden.

Gitaarsounds werden een obsessie voor mij en dat is het nog steeds. Dezelfde obsessie heeft een grafisch vormgever voor typografie, vorm en kleur. Het is de ultieme combinatie van mens en machine. Het product van de gitarist en zijn instrument, de ziel van de muzikant in combinatie met zijn hardware. Prachtig. Ik ben geen geweldige gitarist, maar het fascineert me gewoon, daarom besloot ik mijn persoonlijke Top 5 in het teken te zetten van mijn eeuwige zoektocht naar Het Geluid. Dit is mijn top 5 van guitartones.

1. Gary Moore – Blues Alive (album uit 1993). De ziel van Gary’s mentor Peter Green (Fleetwood Mac) en Albert King, maar dan versterkt door Gary’s mojo. Geen enkele andere gitarist is mijns inziens in staat om zoveel energie te kanaliseren in een gitaarsolo als Gary Moore. Het filmpje is echter van zijn cover van Jimi Hendrix’s ‘Red House’, tijdens het 50-jarig jubileum van de Fender Stratocaster. Waar hij ook op speelde, Gary klonk altijd hard. Zijn sound was altijd bruut en vet, net als op Blues Alive. Helaas overleed hij op 6 februari 2011. Ik las het die dag per toeval op teletekst, ik kon mijn ogen niet geloven. Mijn held heb ik nooit live gezien. Ik ben nu echter wel in het trotse bezit van zijn signature Gibson Les Paul (ook een gevalletje ‘spaarpot leeg’).

2. Slash – Appetite for Destruction (album van Guns ‘n Roses uit 1987). Dit album was de redding van de Gibson Les Paul. Als Saul Hudson, beter bekend als Slash, deze gitaar nooit had opgepakt, dan was de Les Paul uit de catalogus van Gibson verdwenen. Het was de wederopstanding van de bluesy classic rock, zoals we die kennen van bands als Aerosmith, Led Zeppelin en vele anderen. Deze sound is de heilige graal voor veel fans, er zijn dan ook verschillende merken die gear ontwikkelen voor Slash en deze gaan als warme broodjes over de internationale toonbank. Gibson heeft een aantal signature Les Pauls op de markt gebracht, BC Rich brengt nog steeds zijn Mockingbird uit, MXR maakt effectpedalen voor Slash en Marshall heeft een aantal signature Slash versterkers uitgebracht, waaronder een replica van de gemodificeerde Silver Jubilee die Slash gebruikte voor de opname van Appetite for Destruction.

3. Eric Clapton en zijn Woman Tone. Eric Clapton plugde ooit zijn Les Paul in op een Marshall Bluesbreaker en draaide alle knoppen op 10. De rest is geschiedenis. Hij is de uitvinder van de sound of rock, zoals we dat nu kennen. In dit filmpje uit de jaren ’60 verteld hij in een interview hoe hij het geluid produceert. Schitterend.

4. Jimmy Page – Ramble On (uit de documentaire It might get loud). Page neemt je hier mee naar vroeger. De beste man produceerde eind jaren zestig legendarische gitaarriffs en -sounds. In dit filmpje hoor je hem alleen spelen. Geen effectpedalen, alleen zijn gitaar en een Marshall Superlead. De dynamiek haalt hij uit zijn spel en de volumeknoppen op zijn gitaar. Zoals het hoort.

5. Warren Haynes – Cortez the Killer. Tijdens een enorm concert van de Dave Matthews Band in New York komt Warren Haynes (Gov’t Mule, Allman Brothers) op het podium om dit nummer van Neil Young te coveren. Tijdens de solo gebruikt hij de middelste stand op zijn pickupswitch; hij gebruikt beide elementen. De Gibson Les Paul staat bekend om zijn fluit-achtige tonen uit het halselement en de zingende, schreeuwende sound van het brugelement. De middelste stand wordt vaak niet gebruikt, maar Warren Haynes weet hiermee een bijzondere sound neer te zetten. Uiteraard gebruikt hij de andere posities ook in hetzelfde nummer. Eigenlijk gebruikt hij het totale tonale en dynamische bereik van de Gibson Les Paul, net zoals Clapton dat doet in het filmpje hiervoor.

Een top 5 selecteren is moeilijk; het hadden ook vijf andere geluiden kunnen zijn. Er zijn namelijk zoveel gitaristen die mij inspireren met hun spel en geluid en mijn top vijf verandert ongeveer per week. Bonamassa ontbreekt, Scott Holiday ook. BB King, Albert King, Jimi Hendrix staan er ook niet in. Had wel gekund, trouwens. Maar goed, het geeft een mooi inzicht in wat mij bezig houdt als ik niet bij Catapult ben ;-).

Bericht delen:
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact