De top 5 van Ewald

Of ik een stukje wilde schrijven voor de rubriek top 5. Natuurlijk, maar waar moest het over gaan? Mijn top vijf klassieke auto’s, de vijf beste Nederlandse bands, de vijf mooiste platenhoezen, de vijf beste Nederlandse ontwerpers, de vijf mooiste concerten… Ach, dat doe ik straks wel.

Zaterdagmorgen, een WhatsApp van de eventmanager van de TT Assen: de wedstrijd voor zondag is zojuist afgelast. Ai, das jammer, want we hadden juist deze zondag om te kijken naar de mogelijkheden voor een applicatie die we waarschijnlijk willen gaan toevoegen aan de app.

Nog in gedachten verzonken viel me de combinatie TT en CC ineens op. Geloof het of niet, maandag in mijn mailbox een bericht van collega Roy: is het niet wat om eens iets met TT en CC te doen? Laat ik daar dan maar een paar regels over schrijven.

De combinatie is op twee manieren uit te leggen.

1. De Tourist Trophy en Catapult Creëert:
Al drie jaar zitten we in de creatieve denktank van de TT.
Een voorrecht om te mogen doen.

2. De meer voor de hand liggende combinatie:
De Tourist Trophy en de Cubic Centimeters.
Dit gaat iets verder terug in de tijd: het is namelijk de cilinderinhoud van een motorfiets.

Een klein stukje historie:

De huidige MotoGP was de opvolger van de 500cc-klasse (tweetaktklasse). De voornaamste motorenproducenten, de vier grote Japanse merken Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki vonden deze klasse al enige tijd geen goede afspiegeling van de commerciële markt voor straatmotoren. Er werd een viertaktklasse in het leven geroepen waaraan de machines tot 990 CC mee mochten doen. Onder andere Ducati sloot aan. In 2002 werd het eerste volledige MotoGP seizoen verreden. Het enige circuit dat vanaf het begin van de GP-racerij in 1949 hierbij betrokken was, is, jawel het Circuit van Drenthe waar iedere laatste zaterdag in juni de TT wordt verreden.

Zelf ben ik er vanaf 1976 met enige regelmaat bij geweest en heb daar helden op een, eerst tweetakt, daarna viertakt machine woest hard over een baan zien scheuren.

De top 5 TT winnaars die op mij het meeste indruk hebben gemaakt:

  1. Wil Hartog – Suzuki (1977) 500 CC
  2. Hans Spaan – Honda (1989) 125 CC
  3. Randy Mamola – Honda (1984 en 1985) 500 CC
  4. Kevin Schwantz – Suzuki (1990, 1991 en 1993) 500 CC
  5. Valentino Rossi – Honda (2002), Yamaha (2004), Yamaha (2007), Yamaha (2009), Yamaha (2013) Moto GP

 

Die van Hans Spaan was voor mij de mooiste. Een bikkelhard gevecht met Alex Crivillé.

Zet alvast in je agenda: zaterdag 27 juni TT Assen.

LeTT’s go!

 

Bericht delen:
Ewald
3 jaar ago

Single Comment

  1. Roy Giezen

    Mooi top vijfje. Mijn herinnering is vooral in de stromende regen onder een vuilniszak op het gras kijkend naar de de zijspan giganten Egbert Streuer – Bernard Schnieders in een bruin/witte Barclay zijsspan…

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact