De top 5 van Bart

In deze top 5 wil ik graag over mijn passie vertellen, namelijk: mountainbiken. Niet zomaar mountainbiken, maar downhill mountainbiken. In de zomer ben ik regelmatig te vinden in grote ski resorts zoals Winterberg of Saalbach. Daar draait in de zomer namelijk de lift voor de mountainbikers. Het is de bedoeling je zo snel mogelijk van een berg af te storten over een aangelegd parcours. Het parcours is extra moeilijk gemaakt met grote sprongen, opengelegde boomwortels en stenen. In mijn top 5 laat ik de voor mij mooiste downhill afdalingen zien.

Op nummer 5 staat het filmpje van Marcelo Gutierrez. In het filmpje zie je het parcours dat ik zelf ook heb mogen afleggen in 2013, tijdens mijn eerste grote internationale wedstrijd in Winterberg. Ik had daarvoor al eens wat wedstrijdjes in Nederland gefietst, maar dat was meer voor het plezier en niet te vergelijken met de buitenlandse wedstrijden.

Op nummer 4 een filmpje van de Brit Josh Bryceland, voor mij een ware held. Eén keer per jaar wordt er een wereldkampioenschapswedstrijd gereden om de regenboog trui. In 2014 was Josh Bryceland de grote favoriet, ik heb de wedstrijd live gekeken, Josh zou als laatste naar beneden komen. Zijn run gaat vlekkeloos en hij ligt op schema om wereldkampioen te worden. 500 meter voor de finish slaat alleen het noodlot toe…

Op nummer 3 een filmpje waarbij het niet om de snelste tijd gaat, maar om de mooiste trucjes. Wie vorig jaar bij het congres van Academy Oost was, heeft dit filmpje vast al wel gezien. Jaarlijks vindt er in Utah (VS) Redbull Rampage plaats, en elk jaar zit er een grote ‘canyon gap’ in, een sprong over het ravijn. In 2013 flikte Kelly McGarry het om hier een salto overheen te doen.

In hetzelfde jaar als de crash van Josh Bryceland, vond deze opmerkelijke run plaats. Na ongeveer 50 meter uit de start te zijn vertrokken breekt zijn ketting, de 3 minuten die daarop volgen zijn werkelijk waar ongelooflijk! Hij zet alles op alles en probeert zo laat mogelijk te remmen bij elke bocht. Zodra hij bij de eerste tijdmeting aankomt, wordt duidelijk hoeveel risico’s hij neemt, hij is de snelste op dat moment. Neko heeft het uiteindelijk zonder ketting tot een 4de plek geschopt. Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds een wonder. Mijn nummer 2.

Toen ik een onderwerp moest verzinnen voor mijn top 5, was ik er snel uit. En ik wist ook meteen wat mijn ultieme nummer 1 zou zijn. Ik zie het filmpje nog maandelijks en elke keer krijg ik weer kippenvel tijdens het kijken. Vooral het commentaar maakt het verschil en zoals je in het filmpje zult zien, zijn ook de weersomstandigheden niet optimaal…

 

 

 

Bericht delen:
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact