Crisiscommunicatie en Lancegate

De wielerwereld trilt al een tijdje op z’n grondvesten. Het absolute hoogtepunt (voor nu tenminste) is het interview van Oprah met Lance Amstrong. Thijs Zonneveld schreef er een leuke column over op nusport.nl. Hierin merkt hij op dat Lance alles regisseert.

“Hij regisseerde zeven Tours, hij regisseerde in die Tours wie er mocht ontsnappen en wie niet, hij regisseerde welke journalisten hem mochten interviewen (“Senk joe!”), hij regisseerde zijn afscheid, hij regisseerde zijn comeback en nu regisseert hij zelfs zijn eigen ondergang.”

 

Thijs stipt hier een interessant communicatiepunt aan. Op één of andere manier slaagt Lance er (tot nu toe) in om zelf de regie te houden. En wil ieder bedrijf dat niet? Doping of niet, communicatietechnisch kunnen veel bedrijven nog wat van hem leren.

Zonder te weten of het werkelijk zo is, want ik was er niet bij, maar volgens mij lukt Lance dit omdat hij een meester is in voorbereiden. Door niets aan het toeval over te laten. Dat is dan ook wat we van Lance kunnen leren: communicatie is voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden.

Wil jij ook te allen tijde de regie houden over jouw communicatie of dat van je bedrijf? Investeer er dan nu tijd in.  Laat je niet regeren door de waan van de dag, maar zorg dat je voorbereid bent.

Dat voorbereiden kun je het best doen door issuemanagement toe te passen en verschillende scenario’s uit te werken. Wat kan er gebeuren? Hoe waarschijnlijk is dit en wat ga ik doen als het scenario zich voordoet? Hoe reageer ik op welke vraag of situatie? Crisiscommunicatie wordt vervolgens niets meer dan een draaiboek uit de kast halen en uitvoeren.

Zeven keer de tour winnen zal je waarschijnlijk er niet mee, maar je kunt er wel een hoop imagoschade mee voorkomen.

Bericht delen:
Herald
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact