Catapult’s sound – Bökkers

Jezus! Niet bedoeld als vloek hoor, maar het nummer van Bökkers. Ik mag de Catapult speellijst op Spotify weer verversen. Er is er een hoop veranderd sinds de eerste keer dat ik de lijst mocht aanpassen. Het is nog winter, of wat er voor door moet gaan, maar na Eurosonic Noorderslag beginnen we toch weer naar het festivalseizoen te kijken. Natuurlijk staat Dauwpop op de agenda, het muziekfeest in de Hellendoornse bossen waar menig Catapulter elk jaar naar uit kijkt. Bökkers speelde er meer dan eens en wordt dan ook wel liefkozend ‘Huisband’ genoemd.

‘Jezus’ staat op ‘Humme’, het album dat Bökkers vorig jaar op Dauwpop presenteerde. In ‘Jezus’ bezingt Hendrik Jan Bökkers zijn ongenoegen dat zijn vriendin verliefd geworden is op een ander, niemand minder dan Jezus. Begin december lanceerde de band de clip bij dit nummer, waarin nota bene Neerlands bekendste porno-actrice Bobbi Eden de hoofdrol kreeg.

Het eindresultaat van het nummer en de clip met uitgerekend deze hoofdrolspeelster lijkt spottend, wat – Bökkers kennende – misschien ook wel een beetje zo bedoeld is. Toch is dat niet helemaal terecht. De tekst en de bijbehorende beelden in de clip verraden dat de heren een meer dan gemiddelde kennis hebben genomen van het geloof en haar symboliek. Het zou flauw zijn te suggereren dat ik dat zelf zo uitgevonden had. Maar nee, aanleiding is een prachtige analyse van ‘Jezus’ op katholiek.nl door Frank G. Bosman. Bosman schreef een recensie vanuit religieuze en culturele historie zonder het nummer te veroordelen. Dat bleef niet onopgemerkt en Hendrik Jan reageerde op zijn beurt weer op de analyse.

Al met al schitterend voorbeeld van een open gesprek over religie, cultuur én humor. Daar moest ik toch even aan denken gezien de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Het hóeft dus niet te botsen…

Oh ja, ik vergeet bijna een nummer te verwijderen. Niet dat ik dat perse wil, maar het zijn nu eenmaal onze spelregels. Die twijfelachtige eer is aan Black & Blue van het Zweedse Miike Snow. Dit nummer staat er al zo’n beetje sinds de lancering van onze playlist in, die plek mag dus een keertje ververst worden.

Bericht delen:
Marvin
3 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact