(Canal Pride) Parade

 

Roze grachten tijdens Gay Pride

Zelden wordt er zo zwart/wit gedacht over een evenement als over de Gay Pride in Amsterdam. Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Canal Parade voor de achttiende keer gehouden. Tachtig boten met belangenverenigingen, politieke partijen, de KNVB maar vooral feestvierende en dansende homofielen, lesbiennes en transseksuelen voeren 4,5 uur op de boten door de grachten. Rijendik stonden toeschouwers langs de kant. De eerste koelboxen doken op: volgend jaar zijn het er meer. Wedden? En dan rijst de vraag: ‘Is de Gay Pride nog de Gay Pride?’. Of is het Koninginnedag in augustus? Met haar honderdduizenden bezoekers.

In 76 landen is homoseksualiteit nog strafbaar. En hoewel wij Nederlanders als tolerant bekend (willen) staan, is het geweld tegen homo’s en lesbiennes toegenomen. In 1996 werd de eerste Gay Pride georganiseerd. 10.000 toeschouwers waren er: een groot succes. In 2003 waren het er al 300.000.

In 2004 werd er de oproep gedaan om meer te provoceren. Zowel voor- als tegenstanders waren hier niet blij mee. De jaren daarna werd ‘etiquette’ op wat wel en niet hoort qua handtastelijkheden op de boot gelukkig weer bijgesteld. En bloot mag, tot op zekere, euh, hoogte. Maar oh, wat was de sfeer op de kade, na de botenparade die eerste jaren bijzonder. Voor mijn gevoel (‘gevoel’: niet onderbouwd), waren er veel meer verschillende nationaliteiten in de stad, was er saamhorigheid en voelden meer mensen zich vrij om hand in hand te lopen. Het is moeilijk te omschrijven: de sfeer die er hing. Deze ging verder dan gezellig. ‘Veilig’, denk ik. Respect en misschien ‘lust’?

Hoe dan ook: dit jaar bekeken ruim twee miljoen mensen wereldwijd live, op de televisie of via internet de Canal Pride 2013. Er was aandacht voor de situatie in Rusland waar anti-homopropaganda gaande is, een kleurige afbeelding van Vladimir Poetin riep reacties op. De genoemde KNVB zegt dat de macho voetbalwereld homo’s wil accepteren, multinationals varen traditiegetrouw mee en sponsoren elk jaar meer. ‘Blauw kiest voor roze’ (politie) kreeg veel aandacht. En ‘Koningin Maxima’, in haar hemelsblauwe inhuldigingsjurk met mantel trok, vier uur lang wuivend, de aandacht. Wat ik dit jaar mistte? Die ene boot: ‘Proud to be their parents’.

Simone

Bericht delen:
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact