horen

Als je luistert, hoor je zoveel meer

Is het niet de NCRV die dit als slogan gebruikt? Elke keer dat ik het tegenkom, word ik erdoor getriggerd, omdat de zin de spijker op de kop slaat als het gaat om het maken van succesvol communicatiebeleid. Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt het o zo lastig te zijn.

Hoeveel communicatiespecialisten zou Nederland hebben? En hoeveel daarvan beginnen hun communicatiebeleid met goed luisteren? Als ik af ga op de stormvloed van communicatie die ik dagelijks over me heen krijg van allerlei verschillende bedrijven, vrees ik dat het er niet veel zijn.

De meeste bedrijven beginnen gewoon tegen je te praten. Ze vertellen je wat zij belangrijk vinden. Wat jij er van vindt of wat jij graag zou willen, lijkt ze niet te interesseren.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik vind het altijd lastig sympathie op te brengen voor iemand die alleen maar vertelt waar hij allemaal goed in is, wat hij bereikt heeft, waar hij op vakantie is geweest en ondertussen niet één keer de indruk wekt ook iets van jou te willen weten. Als dat figuur een bedrijf zou zijn, zou ik zeker niets van hem kopen.

Als jij voor jouw bedrijf een communicatiebeleid moet gaan maken, zorg dan dat je begint met goed luisteren naar jouw doelgroep. Zet al je veronderstellingen, aannames, vooroordelen even opzij. Zorg dat je oprecht geïnteresseerd bent. Want als je echt luistert, hoor je zoveel meer!

 

Bericht delen:
Herald
5 jaar ago

Laat een reactie achter

© 2018 Catapult creëert | Contact